23948sdkhjf

Ny aftale: Kilometer-afgiften er på plads

Der er indgået en aftale om en ny kilometerbaseret vejafgift for lastbiler. Aftalen er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse onsdag formiddag. Aftalen justerer den tidligere aftale fra sidste sommer.

- Med aftalen, som gælder fra 2025, tager vi et skridt i den rigtige retning. Det skal nemlig kunne svare sig at køre grønt, og de, der har de mest forurenende lastbiler, skal betale mere for deres udledning, siger skatteminister Jeppe Bruus i pressemeddelelsen.

- Den nye kilometerbaserede afgift ventes at reducere CO2-udledningen med cirka 0,3 mio. ton i 2025 og ca. 0,4 mio. ton i 2030.

Afgiften indebærer, at lastbiler skal betale vejafgift alt efter, hvor meget CO2, der udledes fra kørslen samt lastbiltrafikkens påvirkninger af omgivelserne, herunder slid på vejnettet, ulykker, støj, luftforurening og bidrag til trængsel.

Samtidig bliver det dyrere at køre i København, Aarhus og Aalborg, der er kategoriseret som miljøzoner.

Den nye km-afgift gælder for lastbiler over 12 ton fra 2025. I 2027 udvides afgiften til at omfatte alle lastbiler over 3,5 ton.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093