23948sdkhjf

Præsidenten taler ud i ny bog

Hele historien om Mr. President – livet, karrieren, showbiz, opturene og nedturene – er samlet og udkommer nu i en bog fortalt med præsidentens egne ord

Remi Erik Bergen – bedre kendt som Mr. President – har som ingen anden dansk lastbilchauffør sat sit aftryk på branchen. Der har igennem årene været sagt og skrevet meget om – og af – den populære trucker og entertainer, og nu kommer han selv med hele historien om sit liv. Opturene, oplevelserne – og enkelte nedture – har Erik Bergen nedfældet i en selvbiografi, hvor han uden omsvøb fortæller om livet og karrieren. Fra barndommens gade, over det tidlige chaufførliv, storhedstiden med musik, showbiz, jamboree og folkeeje i 80’erne og 90’erne, til de senere år med forskellige erhvervseventyr – frem til i dag, hvor den nu 78-årige trucker-præsident holder til i Esbjerg, men stadig har kalenderen fyldt med gøremål og nye oplevelser.

- Jeg har i nogle år gået med drømmen om at få alle mine store oplevelser fra transportens verden udgivet med god, gammeldags tryksværte, siger Erik Bergen selv.

- Det har været et stort arbejde – selv for en gammel trucker, der er vant til at tage fat – at komme igennem alle scrapbøgerne, få fortalt alle historierne fra mit liv med lastbiler og showbiz, og så få det hele flettet sammen i en bog. Så jeg håber da, at der er nogen, der har lyst til at læse med og høre, hvordan jeg selv har oplevet det hele.

Truckerbølgen

Erik Bergen var som eksportchauffør op gennem 60’erne og 70’erne med til at forme billedet af den danske chaufførstand, som var værdsat over hele Europa for deres professionalisme og omgængelighed.

Fra slutningen af 1970’erne og op gennem 80’erne red Erik Bergen forrest på den bølge truckerkultur, der skyllede ind over Danmark, hvor flotte lastbiler, stærkt sammenhold og faglighed gik hånd i hånd.

Han grundlagde chaufførklubben Convoy Buddy, som fik flere tusinde medlemmer, og startede i 1980 de legendariske ”trucker jamborees”, som hvert år trak op imod 100.000 besøgende til dyrskuepladsen i Odense. Ud over at være et socialt og festligt samlingspunkt med udstilling af flotte lastbiler blev jamboree også en eftertragtet udstillingsplads for forhandlere og leverandører til transportbranchen. Da jamboree-perioden ebbede ud i slutningen af 1980’erne, blev ideen om en tilbagevendende transportudstilling adopteret af Herning Messecenter, som i 1988 afholdt sin første transportmesse. Fælles for vore dages lastbiltræf og professionelle fagmesser herhjemme er, at de alle står på skuldrene af den jamboree-kultur, som Erik Bergen opbyggede fra bar bund i 1980.

Showbiz-livet

Erik Bergen var ikke kun arrangør, men også selv optrædende musiker med sang og guitar, og han indspillede en lang række soloalbum med country/-truckermusik – alle med afsæt i lastbilbranchens univers, og flere af dem indspillet i USA for et internationalt publikum.

Dermed var Erik Bergen med til at sprede budskabet om lastbiler, chauffører og deres livsvilkår og betydning ud til et bredere publikum. Den platform benyttede han bl.a. også til et omfangsrigt arbejde med trafiksikkerhed, hvor han i en årrække samarbejdede med bl.a. Rådet for Større Færdselssikkerhed med indspilning af en børne-LP om trafik, flere undervisningsfilm samt deltagelse i flerårige kampagner, hvor Erik Bergen selv besøgte skoler og børnehaver landet over.

Sideløbende drev Erik Bergen en årrække sit eget firma med bl.a. import af specialopbyggede køretøjer til Danmark, promotion-kampagner for store aktører i transportbranchen med sit specialbyggede kampagne-vogntog. Bl.a. Bandag og Goodyear headhuntede Erik Bergen til at stå for deres europæiske roadshows i en årrække – fordi han var velanset for sin kunnen og væremåde, samt anerkendt som Europas mest kendte lastbilchauffør (som han bl.a. blev omtalt som i artikler i internationale magasiner).

Spraglet karriere

Erik Bergens iværksættertrang førte ham også til epoker som chef for en international videokæde, krofatter, grundejer i Amerika, ansat på en grønlandsk radarstation, omrejsende med cirkus, og så har Erik Bergen uddelt en grammy, spillet fodbold med Allan Simonsen og knyttet personlige venskaber i såvel kongehuset som i det undertrykte DDR – og meget mere. Ja, man tror til tider, det er lyv – men det er det ikke.

Erik Bergen er kort sagt en unik karakter i historien om dansk lastbiltransport igennem mere end et halvt århundrede. Han har sat markante personlige og professionelle aftryk på den danske lastbilkultur og dens chaufførstand, kulturliv, omdømme og skabt blivende rammer for etableringog vedligehold af branchefællesskab på både græsrodsniveau og de bonede gulve.

Bogen om Mr. President har titlen ”Mit Livs Convoy”, og meget passende er udgivelsen planlagt til at ske på udstillingen Transport 2023 i Herning 20.-22. april. Bogen udgives af Forlaget Drejningsmoment med støtte fra FDE Fonden, Scania Danmark, Anneberg Transport, Demstrup Autotransport, Kim Johansen International Transport og Volvo Danmark.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11