23948sdkhjf

Europæiske vognmænd i fælles opråb til EU-politikere

BGL, FNTR og NLA opfordrer til forbedring af rammerne for den grønne omstilling af vejgodstransporten

Tirsdag i Bruxelles mødtes adm. direktører for BGL, FNTR og NLA's fælles vejtransportkontor med medlemmer af Europa-Parlamentet; Christophe Grudler (Renew), Marianne Vind (S&D), Asger Christensen (Renew) og derefter i Europa-Kommissionen med generaldirektøren for DG MOVE, Magda Kopczyńska.

Under møderne kommunikerede administrerende direktører, Prof. Dr. Dirk Engelhardt (BGL), Florence Berthelot (FNTR), Erik Østergaard (NLA) følgende nøglebudskaber for vejgodstransportsektoren:

• En mere pragmatisk tilgang til den grønne omstilling er nødvendig. Flere vigtige faktorer mangler stadig, før størstedelen af vejtransportvirksomhederne er i stand til at investere i nul-emissionskøretøjer. Teknologineutralitet skal stadig spille en rolle på kort til mellemlang sigt og give vedvarende brændstoffer, såsom biogas og HVO, en mere fremtrædende rolle. Da opladningsinfrastrukturen og tilstrækkelig forsyning af grøn elektricitet ikke er på plads, anbefaler vi en tidlig revision af CO2-målsætningslovgivningen for nye tunge køretøjer (HDV'er) for at give markedet tid til at tilpasse sig.

• En konkurrencedygtig europæisk vejtransportindustri er tæt forbundet med en effektiv håndhævelse af mobilitetspakkens regler. Vi opfordrer Kommissionen til at gennemføre en konsekvensanalyse og nøje overvåge effekten af at annullere lastbilens tilbagevenden hver 8. uge for at se, om problemet med postkassefirmaer opstår igen. Hvis det er tilfældet, bør reglen genindføres.

• At tackle den dramatiske udvikling i chaufførmangelen kræver et attraktivt erhverv, herunder lettere adgang for chauffører, samtidig med at europæisk lovgivning respekteres for alle. Den igangværende revision af kørekortdirektivet er vigtig for at muliggøre lettere markedsadgang for unge chauffører.

Virksomheder lider hårdt

Efter mødet var der behersket optimisme hos de tre vognmands-direktører, Florence Berthelot (FNTR), Erik Østergaard (NLA) og Dirk Engelhardt (BGL). I en fælles udtalelse lød det:

- Store investeringer i grøn omstilling er nødvendige, men finder sted i et meget vanskeligt miljø. Vi opfordrer derfor EU-medlemsstaterne til at målrette mange flere midler til udrulning af opladningsinfrastruktur og den nødvendige opskalering af elnettet, der er nødvendig for at understøtte elektrificeringen af HDV'er. Vores virksomheder lider stadig hårdt under urimelige konkurrencepraksis og unødvendig bureaukratisk lovgivning.

- Heldigvis har vi modtaget nogle opmuntrende tegn fra beslutningstagere i Parlamentet og Kommissionen om, at vores problemer er blevet forstået med hensyn til at gøre godstransporten grønnere, mere effektiv håndhævelse for at garantere lige vilkår og at reducere bureaukratiet for transportvirksomheder. De seneste forslag fra Kommissionen går i den rigtige retning. Men det er kun begyndelsen, og vi har brug for konstant fremgang i denne lovgivningsperiode.

De tre organisationer

FNTR er den førende forening for vejgodstransport i Frankrig med 5.300 medlemsvirksomheder.

BGL er den førende forening for vejgodstransport, logistik og bortskaffelse i Tyskland med 7.000 tilknyttede medlemsvirksomheder.

NLA er den fælles Bruxelles-repræsentation for de førende vejgodstransportforeninger i de nordiske lande, der repræsenterer omkring 15.000 medlemsvirksomheder fra DTL/Danmark), NLF/Norge, SÅ/Sverige i tæt samarbejde med dets associerede medlem Finsk Transport og Logistik (SKAL).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078