De har købt deres sidste fossil-lastbil

Når lastbiler fra Dansk Retursystem i fremtiden indsamler pant-flasker og -dåser fra supermarkeder, cafeer og restauranter over hele landet, vil det ske uden brug af fossile drivmidler.
Dansk Retursystem vil være CO2-neutral i egen drift i 2030 og investerer derfor i nye ellastbiler, da over halvdelen af virksomhedens CO2-udledning i dag stammer fra transport.
Fra lokal til landsdækkende pantindsamling på el
Virksomheden har i dag to ellastbiler og gode erfaringer med at indsamle den københavnske pant i dem. Derfor tager Dansk Retursystem nu det næste skridt mod landsdækkende indsamling på el:
- Vi har et ambitiøst mål om CO2-neutralitet i egen drift og ønsker som miljøvirksomhed også at bidrage til at rykke markedet i en positiv retning. Transportområdet har fortsat en markant miljø- og klimapåvirkning, hvor særligt den tungere transport traditionelt har været vanskelig at omstille.
- Med aftalen om de nye ellastbiler kan vi vise, at det er muligt at håndtere pantindsamling i hele landet med ellastbiler, så indsamlingen af dåser og flasker til genanvendelse i fremtiden sker uden brug benzin og diesel. Vi har købt vores sidste fossilbil, siger Dansk Retursystems adm. direktør, Kasper Schmidt.
Dansk Retursystem henter de pantede flasker og dåser fra knap 13.000 butikker, cafeer og kontorer over hele landet og kører dem til sortering på egne fabrikker i Høje Taastrup og Løsning. Herefter sendes materialerne til genanvendelse, så de kan blive til nye flasker og dåser.
El-lastbiler fra Volvo og Renault
Dansk Retursystem råder over flere forskellige typer af lastbiler, og derfor er udbuddet på el-lastbiler delt op i seks delaftaler.
Volvo Trucks har kvalificeret sig ud fra bedste pris og kvalitet og vinder 5 ud af 6 delaftaler med levering af i alt 16 eldrevne lastbiler, fordelt på 7 komprimatorlastbiler, 4 distributionslastbiler og 5 sættevognstrækkere. Desuden har Renault Trucks vundet en enkelt delaftale om levering af 3 komprimatorlastbiler til glasindsamling.
Der er i udbudsprocessen lagt vægt på køretøjernes pris såvel som kvalitet, CSR og arbejdsmiljø i bedømmelse af de endelige tilbud fra lastvognsleverandørerne.
- Vi er stolte og glade over at være valgt som leverandør af 16 elektriske lastbiler til Dansk Retursystem. Vi ser frem til at forstærke vores partnerskab med Dansk Retursystem og støtte dem i deres stærke engagement i arbejdet med omstilling til eldreven vejtransport og CO2-reduktioner frem mod 2030. Denne ordre er et bevis på Dansk Retursystems tillid til vores virksomhed og produkter, siger salgsdirektør Marcel Wolff-Matern i Volvo Danmark A/S, og fortsætter:
- Vi ser elektriske lastbiler som en vigtig del af løsningen til at reducere CO2-udledningen, og Volvo Trucks’ elektriske lastbiler har kørt mere end 180 mio. km i drift, siden Volvo lancerede sine første elektriske lastbilmodeller i 2019. De elektriske lastbiler har samtidig forbedret arbejdsmiljøet markant for chaufførerne, afslutter Marcel Wolff-Matern.
Også Renault Trucks ser frem til samarbejdet:
- Vi er stolte over at indgå i dette samarbejde med Dansk Retursystem efter syv måneders hårdt arbejde. Vi ser frem til at levere tre elektriske Renault-lastbiler, siger Claus Rieland, Country manager, Renault Trucks Danmark.
Omstillingen af vognparken sker i flere faser
Udbuddet er første del af i alt tre faser, der frem mod 2030 udskifter hele vognparken til eldrevne biler. Første del er på 19 biler i 2026, ca. 15 i 2028 og resten i 2030.
Dansk Retursystem offentliggør ikke udbudsprisen. Vurderingen er dog, at de årlige meromkostninger ved de nye elbiler er minimale i forhold til dieselbiler.
Fakta
19 nye ellastbiler fordelt på: 10 komprimatorlastbiler, 4 distributionslastbiler og 5 sættevognstrækkere.
Volvo leverer 7 komprimatorlastbiler, 4 distributionslastbiler og 5 sættevognstrækkere Renault leverer 3 komprimatorlastbiler til glasindsamling.