23948sdkhjf

Kunstig intelligens skal optimere ruter og lasten

Logistikfirmaet DANX har i samarbejde med den danske startup-virksomhed Sentispec indført en løsning, hvor kunstig intelligens medvirker til at analysere data og derved forbedre planlægningen af ruter og last.

Løsningen er udviklet og håndteres af Sentispec. Den er baseret på systemet Inspector og fungerer sådan, at man ved hjælp af en app på en smartphone tager billeder af trailere, når lastningen er foretaget. Derefter sendes data automatisk til analyse og videre til pladsansvarlige og ruteplanlæggere. Meningen er, at chefer og planlæggere efterfølgende kan optimere last- og ruteplanlægningen.

Systemet er afprøvet i forbindelse med et pilotprojekt i Helsinki, og de foreløbige resultater er lovende, oplyser parterne i en pressemeddelelse.

- Allerede i løbet af de første måneder har vi ved hjælp af Inspector-systemet konstateret flere værdifulde optimeringspotentialer, siger Heikki Nikamaa, pladschef hos DANX i Helsinki.

Processen kan lyde enkel, men den bagvedliggende AI-teknik, som gør det muligt at opnå indsigt baseret på billeder, er kompliceret. Sentispecs Inspector-system tolker information fra visuelle data og kan dermed bedømme, i hvilken grad hver enkelt trailer er fyldt. Systemet kan også advare, hvis en rute ikke opfylder sin fastsatte kvote

Det er DANX’ ansvarlige for transformation og information, Thomas Wad, der har taget initiativ til brug af den nye teknik med kunstig intelligens. Han gik i samarbejde med Sentispec for at nå frem til en helt ny og enkel løsning på et komplekst problem.

- Vi er hos DANX kendte for at arbejde ikke alene i dagtimerne, men også hele natten. Vi kører ud fra en lang række indsamlings- og distributionsterminaler. Derfor havde vi behov for at blive bedre til at bedømme, hvordan hver rute påvirkes af små og store ændringer i volumen. En bedre forståelse for dette kan føre til, at vi gennem hele døgnet udnytter vores ressourcer bedst muligt. Sentispecs Inspector-system hjælper os ved, at det indsamler vigtige data og giver indsigter til vores terminal- og planlægningspersonale. En ting, som i særlig grad er en hjælp for os, er muligheden for over tid at kunne analysere, hvordan hver trailer anvendes. Dermed kan vi forbedre vores kapacitetsplanlægning, siger Thomas Wad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11