Fragt-direktører: Vi mister mange potentielle chauffører med nuværende regler
Europa-Kommissionen offentliggjorde 1. marts sit forslag til EU-kørekortdirektivet. Forslaget indebærer bl.a. en mulighed for, at 17-årige kan begynde at køre lastbil under ledsagelse af erfarne chauffører og gennem lærepladser.
Og sådan et forslag er noget, der falder i god smag hos Ø.S.G. i Taulov.
Hos Ø.S.G., der er en del af Danske Fragtmænd, gør man et stort arbejde for at få flere unge til firmaet som chauffører og til branchen generelt. Blandt andet via deltagelse i ”Job i Transport” og med ”Lærlinge-vognen”, der er en ombygget Mercedes-forvogn, der er med til at promovere firmaet og dets elever, og samtidig inviterer man skoleelever ind i firmaet for at snuse til livet i transportbranchen.
Firmaet har pt. ti lærlinge, men fremover vil man gerne op på endnu flere, og de to direktører og ejerledere, Henrik Leander Herum og Ulrik Riis Petersen, peger på, at de meget gerne ser reglerne lavet om, så man kan begynde at tage stort kørekort, mens man er 17 år. På den måde er den unge parat til at sidde bag rattet i en lastbil og køre for virksomheden, lige så snart vedkommende er blevet 18 år.
Han peger samtidig på, at der i sommeren 2022 trådte nye regler i kraft, der fx gør det muligt at uddanne sig til buschauffør allerede fra det fyldte 18. år.
- Det handler jo egentlig bare om at tage en politisk beslutning og lave tingene om, siger Henrik Leander Herum.
Der er ifølge Henrik Leander Herum og Ulrik Riis Petersen simpelthen for langt et slip, fra folkeskolen slutter, og til de unge mennesker kan fungere som fuldblods-lastbilchauffører. Og samfundet taber derfor for mange potentielle chauffører på gulvet, lyder vurderingen fra de to.
I hele EU er kun 6 procent af erhvervschaufførerne under 25 år, og det nye forslag fra Europa-Kommissionen er derfor tænkt som en måde at mindske gabet mellem den alder, de unge afslutter skolen, og hvornår de får lov til at blive erhvervschauffører.
- Vi glæder os over Europa-Kommissionens forslag om at give unge mennesker chancen for at blive lastbilchauffører. Dette vil bidrage meget til at mindske "skole-til-hjul-kløften", udtaler EU-chefen for den europæiske transportorganisation IRU, Raluca Marian.