23948sdkhjf

Spar brændstof med den rette akseludveksling

Forskning foretaget af Allison Transmission viser, at mange lastbilflåder kunne reducere deres brændstofforbrug ved at bestille andre akseludvekslinger end dem, der pr. automatik tilbydes på nye køretøjer.

Denne enkle specifikationsændring på en lastbil koster ingenting, men det kan ikke desto mindre give en værdifuld reduktion i driftsomkostninger og CO2-emissioner. Besparelserne vil sandsynligvis være størst for køretøjer, der har en driftscyklus med hyppige stop og start i byområder eller på mindre landeveje, viser undersøgelserne ifølge Allison.

Lavere udveksling gav 3 % brændstofbesparelse

Et eksempel er den britiske renovationsvirksomhed Biffa, som for nylig samarbejdede med Allison om at specificere de optimale akselindstillinger for en række Mercedes-Benz Econic renovationsbiler med 270, 300 og 350 hk. Simuleringer på et iSCAAN-softwareprogram viste, at en ændring af akslerne på disse lastbiler fra en standard 6,84:1 udveksling til en lavere 6,0:1 udveksling, kunne reducere brændstofforbruget med helt op til 3 %, samtidig med at det sænkede støjniveauet i førerhuset.

Som en følge af dette har Biffa ændret sin nuværende ordre på 20 nye Mercedes-Benz Econic renovationskøretøjer med levering til efteråret med en yderligere ordre på 18 køretøjer, der følger i foråret 2023.

- Lastbilproducenterne tilbyder typisk deres flådekunder et valg mellem to eller tre fabriksmonterede akseludvekslinger og anbefaler et af disse alt efter land og anvendelse, hvilket skaber en fornuftig balance mellem ydeevne og økonomi, siger Nathan Wilson, markedsudviklingschef hos Allison UK.

- Historisk set har en dybere akseludveksling været standarden, som producenterne har valgt for at give den bedste ydelse ved en hældning på 30 procent og derover. Selvom dette passer godt til mange kunder, støder man i virkeligheden sjældent på stigninger af denne grad på veje i eksempelvis Storbritannien. Imens er presset for at reducere omkostninger og miljøpåvirkning taget i de seneste år.

Artiklen er en del af temaet Vognmænd.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109