23948sdkhjf

Chauffør dømt for grov falsk alarm

20. maj 2019 ringede en lastbilchauffør til den svenske alarmcentral og fortalte, at bremsene på den lastbil, han kørte – en Scania R450 fra 2016 med tilkoblet sættevogn – ikke virkede, mens han kørte ad E20 omkring Vårgårda.

Den dramatiske køretur endte med, at redningsmandskab i al hast fik lavet en slags afkørsel fra motorvejen, så chaufføren kunne styre sin lastbil ud på en mark ved Lundsbruun, 75 km nordøst for Vårgårda.

En teknisk undersøgelse fandt efterfølgende ingen fejl på lastbilen. Chaufføren blev efter en længere efterforskning tiltalt for ”grov falsk alarm” – og forleden blev han dømt for netop dette i den svenske byret, skriver trailer.se.

I retssagen var der vidneudsagn fra en række politifolk og eksperter. Data fra lastbilen viste, at den havde en konstant fart på 46 km/t under størstedelen af turen – men politiaktionen var meget omfattende.

Blandt andet kørte flere patruljer foran og bag lastbilen for at blokere for anden trafik. I alt deltog 38 politifolk, 11 patruljebiler og en helikopter i indsatsen.

Chaufføren fastholdt i retten, at lastbilen havde ”låst sig fast”, og at han forsøgte at bremse med både fodpedal og håndbremse – men den Scania-tekniker, som talte i telefon med chaufføren under episoden, sagde, at han ikke havde kunnet høre nogen lyd fra en håndbremse, der blev trukket.

Data fra lastbilen viste ingen tegn på fejl under episoden, heller ikke at der skulle være forsøgt at bremse i løbet af den halvanden time, som episoden varede. Til gengæld kunne man se, at håndbremsen blev brugt, da vogntoget kørte ind på en mark.

Den 26-årige svenske lastbilchauffør blev ved samme lejlighed også dømt for en hastighedsforseelse i personbil i juni 2020.

Samlet set modtog chaufføren en dom på betinget fængsel, 800 kroner i afgift til en offerfond, samt 160 timers samfundstjeneste.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095