23948sdkhjf

Nægtet adgang til toilet: Det er helt uacceptabelt

De to store vognmandsorganisationer i Danmark, DTL - Danske Vognmænd og ITD, har de seneste uger modtaget flere henvendelser fra medlemmer, der fortæller, at adgangen til toiletter for chaufførerne er blevet begrænset efter coronavirus har fundet vej til Danmark.

Og det skal ingen finde sig i. Adgang til et toilet, når der er brug for det, i løbet af en 10-12-14 timers arbejdsdag, er vel intet mindre end en fundamental menneskeret.

Lastbil Magasinet kunne i dag fortælle, hvordan flere chauffører har oplevet, at de ikke må låne toilettet ved kunder og leverandører. Chauffør Jesper Starup Andersen, der kører fødevarer fik ganske enkelt at vide, at ”Du må jo skide ude i rabatten”, da han bad om lov til at bruge toilettet hos en kunde.

Hos ITD er adm. direktør Carina Christensen rystet over situationen, og hun mener, at der skal og kan findes løsninger.

»Det gør mig rigtig trist og ærgerlig. Vi har hørt det fra flere medlemmer over de sidste par uger. Chaufførerne skal behandles med respekt og have adgang til et toilet. Uden diskussion. De passer deres arbejde og gør en kæmpe indsats. Vi er enige i branchen om, at det her ikke er okay, og der må findes ordentlige løsninger, så chaufførerne ikke skal opleve at blive nægtet adgang til et toilet, uanset hvor de kommer hen,« siger Carina Christensen.

Også hos DTL- Danske Vognmænd er der klar tale, når problematikken omkring chaufførers adgang til toiletter kommer på tale.

»Det er helt uacceptabelt. Chaufførerne udfører et helt nødvendigt og kritisk arbejde for samfundet og for at holde hjulene i gang herunder at der er fødevarer i forretninger og supermarkeder og kritisk materiel for eksempel til sygehusene,« lyder det fra Erik Østergaard, adm. direktør i DTL.

Skal chaufførerne acceptere, at det er sådan det er?

»Nej – derfor har branchen (DTL, ITD, ATL, 3F, DI Transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, SLD red.)  udarbejdet et sæt anbefalinger til både chauffører/vognmænd/terminaler og transportkøbere om, hvordan man skal forholde sig. Er der behov må man opsætte festivaltoiletter på kritiske steder, og det er oplagt at Staten/Vejdirektoratet må sikre, at alle offentlige toiletfaciliteter langs motorvejsnettet er funktionsdygtige og bliver rengjort løbende,« lyder svaret fra Erik Østergaard.

Hvorfor er det nødvendigt med sådanne anbefalinger?

»Vi har de seneste dage modtaget mange meldinger om forskellig håndtering på terminalerne som chaufførerne så skal indrette sig efter fra sted til sted. Derfor er det nødvendigt med en fælles anbefaling til at gøre hverdagen enklere for chaufførerne. Og så er der i den grad behov for at vi anerkender det store arbejde både chauffører og vognmænd udfører i øjeblikket for at holde samfundet i gang. Det mindste vi kan sørge for er at der er ordentlige sanitære faciliteter.«

Bonusinfo:

Også toiletterne på tankstationerne på de statslige rastepladser har nogle steder været lukket, men Vejdirektoratet har indskærpet, at der SKAL være åbne, rene og hygiejniske toiletter. Hvis man som chauffør alligevel møder en lukket toiletdør, vil Vejdirektoratet gerne vide det på indberetnings-appen ”Giv et praj - Vejdirektoratet”.  

Circle K oplyser, at de holder alle deres toiletter åbne på landets 450 Circle K stationer. Dog vil det om natten på motorvejstationer kun være handicap toiletterne der kan anvendes.

Hvis situationen forværres og Circle K bliver nødt til at lukke stationer på grund af mangel på arbejdskraft og lignende, så vil toiletterne også lukke på disse stationer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062