»Studenter vil have fuld smadder«
»Der skal fuld smadder på ladet. Der skal være et kraftigt anlæg. Det skal kunne spille højt, og det skal kunne spille både ladet og bybilledet op.«
Ovenstående er ifølge Christian Lykke, indehaver af Dansk Studenterkørsel i Østbirk, blot nogle af de mange krav, som nyudklækkede studenter stiller til en studentervogn anno 2016 - og som selskabet tilbyder.
Diskolys og køleskab
Firmaet tog onsdag hul på årets førte studenterkørsel, da et hold studenter blev kørt på den traditionsrige tur fra hus til hus i Odder og opland. Og i dag og den næste uge er alle selskabets biler i omdrejninger.
Da undertegnede blev student, foregik kørslen også fra Gymnasiet i Odder, men på halmballer på ladet af en traktor. I dag vil de unge ikke have halm, men polstrede siddepladser, kæmpe anlæg, røgkanoner, diskolys og køleskab på køreturen.
Dansk Studenterkørsel er derfor leveringsdygtig i ovenstående og har brugt hele vinteren på at bygge om og opgradere vognparken, så den imødekommer studenternes krav om luksus.
»I alle vores lastbiler er der eksempelvis polstrede sæder. Det er særligt pigerne glade for, når de I deres sommerkjoler skal op at sidde på knæ for at kigge ud over ladet, og efterhånden synes studenterne, det er sjovere at være på ladet end at være på besøg,« siger Christian Lykke.
Fra 1 til 25
Vognparken hos Dansk Studenterkørsel er vokset fra 1 bil i 2009 til i dag 25 lastbiler. De betjenes i den næste uges tid af 35-40 chauffører.
Vognparken består af Iveco mandskabsvogne fra det danske forsvar fra 1980’erne, de lidt ældre Bedford MJP2 samt Scania Vabis fra det svenske forsvar fra 1960’erne.
Det koster fra 10.000 kroner og opefter at hyre en vogn og chauffør til studenterkørslen, og studenterne er altså villige til at lade komfort og ekstraudstyr komme før prisen.
»Vi er ikke de billigste, men vi er heller ikke de dyreste,« siger Christian Lykke om virksomheden, der har kørsler i Jylland og på Fyn.
Også plads til slagtere og sosu’er
For lidt mere end en måned tilbage blev reglerne lavet om, så den festlige dyt og vi drikker-kørsel nu ikke længere kun er forbeholdt studenter. Nu kan alle, der afslutter en erhvervsuddannelse eller en anden uddannelse på minimum to år, hoppe med på studentervognen.
Kan I mærke på efterspørgslen hos jer, at flere unge nu må fejre endt eksamen med studenterkørsel?
»Nej, vi har ikke kunnet mærke det endnu. Ændringen er først kommet til for en måned siden, og folk har ikke kunnet nå at reagere på den. Markedet udvider sig pludselig fra fire til 104 uddannelser, men der har jo ikke været tradition for kørsel på andre uddannelser, så markedet skal først modnes,« siger Christian Lykke.
»Jeg forventer, at HG’ernes og EUX’ernes kørsler er på niveau med de andre næste år. Kommer vi også til at køre med slagtere, murere, sosu’ere og frisører, er vi med på ideen. Det vil vi hellere end gerne,« siger Christian Lykke.