23948sdkhjf

Nytårshilsen fra ITD

ITD's formand, Gert Jakobsen, har udsendt denne nytårshilsen til transportbranchen:

Den danske vejgodstransport har oplevet vækst gennem det seneste år i mere end én forstand. Vi har set en stigning af lastbiler på vejene, og meldingerne fra transport- og logistikvirksomhederne rundt om i landet har været mere positive, end vi har set længe i vores branche. Væksten har også været at spore i trafikken, hvor ITD's grænsetællinger i andet kvartal målte det hidtil højeste antal lastbiler, der er kørt ind i Danmark. Ja, jeg tør godt sige, at vi har bevæget os ud af kriseårenes skygge, men vi kan ikke tillade os at hvile på laurbærrene.

Politisk har Danmark været i stemmeboksen to gange i 2015. Et folketingsvalg og en folkeafstemning om retsforbeholdet.

Folketingsvalget betød, at magten skiftede til fordel for et blåt/gult Danmark med Venstre ved rorpinden, og med et stærkt Dansk Folkeparti ved siden af til at afstemme kursen. Hans Christian Schmidt blev Danmarks nye transport- og bygningsminister. Den danske transportsektor fik dermed ikke kun en erfaren politiker og tidligere transportminister på posten, men også en minister, der arbejder for vækst og bedre rammevilkår for sektoren.

Ved EU-folkeafstemningen stod ITD sammen med 24 erhvervsorganisationer, NGO'er og fagforbund i Netværket for et tryggere Danmark sammen om et ja. Et ja ville i vores øjne gavne erhvervet og især de mindre virksomheder i mere end én forstand. ITD havde udenrigsminister Kristian Jensen (V) og næstformand i DF Søren Espersen i Padborg for at debattere for og imod afstemningen om retsforbeholdet. Resultatet blev et nej, og nu må vi se, hvordan hele spørgsmålet landes af de danske og europæiske politikere. Uanset udfaldet er vores kurs klar: Vi vil fortsat arbejde for at sikre ordentlige forhold for transport- og logistikbranchen gennem fælles regler i Europa.

Vi kan som sektor også fejre, at vi har sikret os en lang række fornuftige politiske resultater i år. Jeg er stolt over, at der har siddet et kraftigt ITD-aftryk på langt de fleste politiske sejre, som året har budt på. Men vi må heller ikke glemme, at vi står stærkest politisk, når branchen på tværs af organisationer står sammen, som vi bl.a. har set på køre- og hviletidsområdet. En af de sejre, som står stærkest i min erindring, er de nye regler om medbringertruck, som jeg er sikker på, at mange vognmænd landet over er tilfredse med. Jeg forstår også den ærgrelse hos de vognmænd, der nåede at investere i materiel, før reglerne blev lavet om. Men det er desværre vilkårene, hvis vi fortsat skal udvikle branchen i en positiv retning til fælles gavn.

En organisation med vokseværk

ITD er vokset som organisation det seneste år. På blot et år er vi vokset med 100 nye medlemmer, hvilket er et godt resultat. I samme periode mistede vi 26 medlemmer. Jeg glæder mig naturligvis over medlemstilgangen. Det understreger nemlig, at vi gør noget rigtigt. Jeg tror, at meget af den succes ITD har, bygger på, at vi baserer vores tilgang til vores medlemmer på en god forståelse af vores erhverv og en tæt dialog med vores medlemmer. Derudover kommer den solide række af services, netværk og dygtige rådgivere, der dagligt hjælper vores medlemmer over hele landet. Og vi stopper ikke her. Alle er velkomne.

Den øgede mængde opgaver og flere medlemmer i butikken har også betydet, at vi har udvidet organisationen i Padborg og har fået flere folk på vores kontor i København igennem det sidste år.

ITD er i mine øjne ved at skrive endnu et spændende kapitel i vores lange fælles historie. At ITD er oppe i fart, kan kun de færreste være i tvivl om. Senest har ITD's medlemmer med et markant flertal givet grønt lys til, at ITD etablerer en arbejdsgiverorganisation, der skal organisere de uorganiserede transport- og logistikvirksomheder i Danmark. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er glad for den opbakning, som vi har mødt fra medlemmernes side. Ikke mindst fordi vi nu får mulighed for at organisere de transport- og logistikvirksomheder, der i dag ikke er organiseret i en arbejdsgiverorganisation. I den kommende tid vil vi afsøge mulighederne på området, så vi kan sikre en fleksibel og ordentlig overenskomst for dem. Det glæder jeg mig til.

Fokus på digitalisering og rekruttering

Hvis vi skal skue fremad, så handler meget af vores erhvervs succes om, at vi skal arbejde for at fremme stoltheden i erhvervet igen. Vi skal ikke være mørkemænd, der ser dystert på fremtiden. Vi skal i stedet være stolte af, at vi er et vigtigt led i forsyningskæden, hvad enten der køres grus til byggeriet, svin til slagteriet eller vindmøllevinger til hele verden. Vi, Danmarks vejtransport- og logistiksektor, er en sektor, der flytter Danmark til mere vækst.

Rekruttering har været et stort emne for branchen det seneste år, og det vil fortsætte. Flere af jer derude mærker i stigende grad problemet i ikke at kunne få kvalificeret arbejdskraft. ITD og andre organisationer gør et stort stykke arbejde for at hæve niveauet og få flere kvalificerede medarbejdere til branchen. Men selvom kvaliteten i chaufførefteruddannelsen på transportområdet viser gode takter, skal den konstant prioriteres og styrkes. Det viste vi bl.a. i en undersøgelse, som ITD og Danske Busvognmænd foretog i 2015.

Vi skal også som branche være klar til at gribe fremtiden.

Digitaliseringen er på hastige skridt fremad, og vi skal finde løsninger, der sikrer vores branche den bedste indsigt og giver dansk erhvervsliv de bedst mulige vilkår - også i fremtiden. Derfor glæder det mig også, at vores innovationscenter – ILT – repræsenterede os på en større konference om de digitale udfordringer i Europa, sammen med en række markante aktører på området, bl.a. repræsentanter fra Google og EU-Kommissionen. Digitalisering skal fastholde vores evne til at konkurrere med resten af Europa.

Endelig skal vi fortsætte vores kurs med at forenkle regelværket inden for vejgodstransportens område, så vi sikrer de bedst mulige arbejdsbetingelser for vores branche både nationalt og internationalt.

Vi forlader et 2015, som har budt på mange sejre for ITD og vejgodstransporten i Danmark. Jeg er sikker på, at 2016 bliver lige så indholdsrigt.

Jeg ønsker jer et godt nytår.

Gert Jakobsen
Formand, ITD

[add:338]

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078