23948sdkhjf

DTL: Tyverier og overfald er et problem

DTL har sendt denne kommentar til fredagens artikel "Politiet får ingen henvendelser om sikkerhed":

”Det nærmer sig arrogance at sige som lederen af Rigspolitiets Tungvognsafdeling, Michael Balvits i Lastbil Magasinet, at tyverier fra lastbiler og overfald på chauffører ikke optager danske chauffører og vognmænd”, siger DTLs vicedirektør Morten Lindbo i en kommentar til en artikel i Lastbil Magasinet fredag den 14. september under overskriften ”Politiet får ingen henvendelser om sikkerhed”.

Morten Lindbo peger på, at nok ingen i transporterhvervet anser Rigspolitiets Færdselsafdeling som stedet at henvende sig ved tyverier og overfald:

”Tungvognsafdelingen er sat i verden til at kontrollere og sanktionere, hvilket de gør flittigt. Men mig bekendt har de hverken præventive initiativer eller efterforskningsmæssig kompetence med i paletten.”

Store værdier går tabt

Morten Lindbo henviser til en rapport udarbejdet af den hollandske forskningsinstitution NEA for Europa Parlamentet.
Undersøgelsen, der udkom i maj i år, viser, at der hvert år mistes for 8,2 milliarder Euro gods i Europa på grund af tyverier og overfald. Holdt op imod antal transporter betyder det et tab på 6,72 Euro pr. transport.

I perioden 2003-2006 foregik 41 procent af alle hændelser under transporten. Næsten 60 procent fandt sted under ophold. Mere end 25 procent af hændelserne fandt sted på usikre rastepladser, mens de resterende 25 procent fandt sted andre steder (terminaler, omladningspladser mv.).

60 procent af hændelserne vedrørte tyverier, uden at man kender til fremgangsmåden. I 15 procent af tilfældene stjæles hele køretøjet (med last). Yderligere 15 procent foregik ved kapring og (væbnet) røveri.

Slemt i Sverige

”Vi ved også, at der særligt i Sverige har været et eskalerende antal tyverier fra og overfald på danske biler, og vi bragte i foråret en artikel i DTL Magasinet med en vognmand, der 15 gange havde været udsat for tyveri i Sverige”, siger Morten Lindbo, der samtidig gør opmærksom på, at den hollandske regering allerede i 2004 indgik en aftale med transporterhvervet om at nedbringe kriminaliteten over for godstransporter med 25 procent.

Den hollandske regering har således udarbejdet analyser over problemets omfang og særlige kendetegn, ligesom den oprettede nationale kontaktpunkter til anmeldelse og efterforskning af hændelser.
Et særligt efterforskningsteam på 15 mand blev dannet for at bekæmpe denne særlige form for kriminalitet – og en særlig anklageenhed blev oprettet til retsforfølgelse i sager om tyveri og overfald på transporter.

”Det hollandske initiativ udsprang af den fælles resolution, som EU's justitsministre vedtog under det danske EU-formandskab om bekæmpelse af overfald på chauffører, og som blev offentliggjort i 2003. Siden da er intet sket fra dansk side, hvilket måske kan forklares med den holdning, man har i Færdselspolitiet. Men problemet er reelt, ikke mindst for dem, der rammes”, siger Morten Lindbo.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094