23948sdkhjf

Debat: Eksportchauffører ønskede selv ordningen

Hans Jørgen Hansen, Aabenraa har sendt dette indlæg til debatten om eksportchaufførernes lønforhold:

"Debatten omkring reallønsstigning eller ej, skildres ikke helt korrekt.

I 1987, da der blev indført overenskomst med en fast timeløn (dengang 29 kr.), var det muligt at fradrage 150 kr. for hele døgn, og 75 kr. for tilsluttende døgn i forbindelse med at være eksportchauffør.

Når det påpeges, at Ole Stavad i 1994 stod i spidsen for ændringen af skatteloven, således at overenksomsten og fradraget blev blandet sammen, er det også korrekt.

I 1994 var fradraget stadigvæk på 150 kr. Der blev talt meget om at "købe" fradraget ud af overenskomsten på det tidspunkt, og det ville have kostet eksportchaufførerne 6,25 kr. i timen (150,-/døgn delt i 24 timer). Det ville eksportchaufførerne overhovedet ikke høre tale om - argumentet var dengang - "kan SiD ikke regne? De 150,- er skattefri - når vi får dem lagt ind i lønnen, skal de beskattes".

At der ikke blev betalt feriepenge, pension, og S/H betaling af beløbet, var der ingen, der dengang var interesseret i. Bl.a. Eksportchaufførernes Landsforening advarede kraftigt om faren - ved ikke at "købe" fradraget ud af overenskomsterne - men det var et ultimativt krav fra chaufførerne - det skulle SiD ikke blande sig i.

[add:76]

Der blev endda i 1999 etableret en blokade af grænserne, med det formål at få fradraget hævet til 350,- kr./døgn. Også her blev der advaret om, at såfremt fradraget ikke blev "købt" ud af overenskomsten, og blev hævet til 350,-/døgn, ville den skattefrie del af timelønnen udgøre 14,58 kr/time.

Også her blev der talt for døve øren - Eksportchaufførerne VILLE have den løsning, der nu opponeres imod. Derfor - når der tales reallønssstigning eller ej for eksportchauffører, så bør man lige have in mente, at fradraget - der nu hedder rejsegodtgørelse - er et udtryk for eksportchaufførernes ultimative krav op gennem sidste halvdel af firserne og halvfemserne.

Derfor bør sammenligningen af lønnen dengang og nu baseres på realiteterne - og så kan man fortsætte diskussionen derfra.

Hvad angår at spare 800 kr. i kontingent. Også her bør man ikke sammenligne æbler med pærer. A-kasse kontingentet er fastlagt af Folketinget og er beskrevet i finansloven, og er ens i alle A-kasser.

Men sammenligner man fuldt medlemsskab af en fagforening inkl. efterlønsordning, forsikring, gruppeliv, etc. med et barberet A-kasse medlemskab i en alternativ forening - får man nemt en besparelse på 800 kr. Men er det en reel sammenligning?"

Hans Jørgen Hansen
Fiskergade 3
6200 Aabenraa

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073