Tysk støtte kræver dansk handling
"Når den tyske regering nu bruger en forhøjelse af den tyske vejskat til at støtte hjemlandets egne transportvirksomheder med lavere vægtafgift og penge til miljøvenlige biler, så er det helt påkrævet, at den danske regering handler. Enten ved at få EU til at gribe ind eller ved at give danske transportører en tilsvarende lempelse. Ellers taler vi om en helt urimelig konkurrenceforvridning mod danske vognmænd, der er tvunget til at bruge de tyske motorveje."
Det siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard, der torsdag skriftligt rykkede transportminister Flemming Hansen for svar på, hvad ministeriet har gjort for at påvirke EU-Kommissionen, og hvad regeringen ellers vil gøre ved sagen.
Unfair vilkår
DTL har senest i januar i år brevvekslet med transportministeren om den truende tyske bistandshjælp til egne vognmænd.
"Danske transportører kommer fremover til at lægge knap 440 millioner kroner i de tyske Maut-kasser hvert år, og nu ser vi, at nogle af disse penge skal sendes direkte videre til vore tyske konkurrenter. Vi konkurrerer gerne med dem på transportkvalitet og pris. Men der bliver tale om unfair vilkår, når den tyske stat beslutter sig for at lege international Robin Hood," fortsætter Erik Østergaard.
Han håber, at ministeren har et positivt budskab med til DTLs medlemmer, når han taler ved DTLs generalforsamling i Aalborg 12. maj.
Den tyske beslutning
Her er, hvad trafikudvalget i den tyske Bundestag har besluttet 25. april:
Mauten hæves med 8,25 øre (9 procent) for alle lastbiler på de tyske motorveje, svarende til ca. 40 millioner kroner for danske lastbiler. Samtidig nedsættes vægtafgiften på tyske lastbiler, og der indføres en tilskudsordning til miljøvenlige lastbiler. Ordningen er allerede godkendt af EU-Kommissionen. Samlet set vil tyske transportvirksomheder få en kvart milliard euro, knap to milliarder kroner, i direkte støtte.
Vil øge udflagningen
DTLs adm. direktør tilføjer, at DTL vil holde ministeren fast på tidligere tilsagn om, at han vil sikre fair vilkår for de danske vognmænd.
"Den tyske beslutning vil kun øge udflagningen til Tyskland. Så danske transportører skal have tilsvarende vilkår. Derfor opfordrer vi også regeringen til at fremme en dansk støtteordning til indkøb af de mest miljøvenlige lastbiler - også i lyset af de kommende miljøzoner i de største danske byer. En hurtigere udskiftning af lastbilparken vil jo også bidrage til at opfylde regeringens energimål om et renere og mere energieffektivt transporterhverv," siger Erik Østergaard.[add:15]