23948sdkhjf

Danmarkspremiere på ny køleteknik

Knud Hansen Køleanlæg A/S, som er den danske importør af Thermo King køleanlæg, har i denne uge danmarks-premiere på en helt ny teknologi inden for transportkøling.

Knud Hansen leverer tre anlæg af typen Thermo King ST CR 300 til kunder i Storkøbenhavn. Anlæggene benytter sig udelukkende af cryogen teknikken til køling af kølekasserne.

Kølemidlet, som anvendes, er CO2. Dette opsamles i industrien som et affaldsstof og renses og filtreres, før det hældes på tanke i flydende form. CO2 findes som gas, flydende og i fast form, hvor sidstnævnte er bedre kendt som tøris. I Thermo King køleanlæg anvendes CO2 i flydende form.

Der er ingen ekstra belastning af naturen, da CO2 gassen i forvejen er et spildprodukt og alligevel slippes ud i atmosfæren. Køleprocessen er således bare en forsinkelse af dette.

Ingen motor eller kompressor

Thermo King ST CR 300 køleanlægget har hverken motor eller kompressor og har derfor stærkt reducerede indbygningsmål og vægt i forhold til traditionelle transport køleanlæg. Den flydende CO2 opbevares i en vacuum-isoleret tank på chassiset, hvorfra det ledes op til styringsboksen på forvæggen.

Anlæggets microprocessor sørger dernæst for, at den korrekte mængde af CO2 sendes ind igennem anlæggets fordamper i kølerummet, så den korrekte kølekapacitet tilføres lastrummet. Det flydende CO2 fordamper på sin vej gennem fordamperen og slippes derefter ud i atmosfæren. Ingen CO2 kommer ind i selve kølekassen, så ingen kommer i berøring med CO2 under nogen form.

Køleprocessen foregår uden støj, idet de eneste bevægelige dele er anlæggets blæsere, der sørger for luftcirkulationen i kølekassen.

Høj kapacitet

Anlæggets kølekapacitet er, ifølge Knud Hansen Køleanlæg A/S, en klar forbedring, idet anlæg med CO2 har samme høje kapacitet uanset temperatur, modsat traditionelle køleanlæg hvor kapaciteten falder med temperaturen.

Udviklingen af fyldestation er foretaget i samarbejde med Hydro Gas, som også forestår leverancen af CO2. Den første offentlige fyldestation placeres i starten af februar hos Knud Hansen på Vallensbækvej. Indtil dette anlæg er i drift vil der være påfyldnings-muligheder hos Hydro Gas i Glostrup.

Det første anlæg er netop leveret til Super Gros i Brøndby som en del af en leverance på tre nye Scania lastbiler fra Nyscan i Køge. I de kommende dage leveres yderligere to Cryogen anlæg til Arla Food i Ishøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063