23948sdkhjf

Nyt sikkerhedssystem fra Mercedes

Nu kan Telligent stabilitetskontrol leveres til Mercedes-Benz Actros sættevognstrækkere.

Det er første gang, at denne type sikkerhedssystem, som kendes under forkortelsen ESP fra Mercedes-Benz personbiler, også kan fås til serieproducerede lastbiler. Telligent stabilitetskontrol markedsføres i Danmark til en pris på 20.530 kroner, oplyser DaimlerChrysler Danmark.

Telligent stabilitetskontrol registrerer potentiel ustabilitet på forhånd – hvis der f.eks. er risiko for at miste vejgrebet eller skride ud – og modvirker faren ved målrettet indgriben gennem motor og bremsesystemet.

Køretøjet forbliver på den måde kontrollabelt og stabilt, selv under vanskelige undvigemanøvrer, ved farlige situationer i sving eller ved til- og frakørsler på motorveje, som man kommer for hurtigt ind på.

I det forløbne år har DaimlerChrysler introduceret to andre hjælpesystemer på markedet – Telligent afstandskontrol og sporassistent systemet.

Telligent teknologi

Telligent stabilitetskontrol bruger informationer fra de øvrige Telligent systemer samt supplerende sensorer og specialudviklet computersoftware. Systemet korrigerer – inden for rammerne af det fysisk mulige – både kørefejl og udskridningsbevægelser i situationer, hvor chaufføren normalt ville have ringe chance for at holde køretøjet på ret kurs.

Systemet gør brug af både ABS- og ASR-funktionerne i Telligent bremsesystemet med ekstra hjælp fra sensorer, der bruges til at beregne og registrere køretøjets bevægelser og chaufførens intentioner. Blandt værdierne, der måles, er udskridningsraten, ratvinklen, den sideværts acceleration, hjulenes hastighed og bremsetrykket.

Fikspunkter

Ved at bruge disse data kan elektronikken kalkulere fikspunkter for køretøjets bevægelser. Computeren for dynamisk kørselskontrol sammenligner løbende køretøjets faktiske bevægelser med disse fikspunkter. Hvis køretøjet afviger fra den ideallinie, der ønskes af chaufføren, griber systemet straks ind og bringer køretøjet tilbage på ret kurs ved at bruge bremserne på et eller flere hjul efter behov, og/eller justere omdrejningstallet, så det er tilpasset situationen.

Hurtig reaktionstid

Telligent stabilitetskontrol har en meget hurtig reaktionshastighed. Systemet registrerer uregelmæssigheder og griber automatisk ind ved at bremse ned i brøkdele af et sekund.

Hvis en bagaksel f.eks. svinger for langt ud, når man kører hurtigt gennem et sving, bremser Telligent systemet det yderste forhjul ned, indtil den udskridende bevægelse er reduceret. Bremsepunktet modvirker den kritiske rotation og stabiliserer køretøjet. Samtidig øges vejgrebet på den drivende aksel ved en præcis tilpasning af drejningsmomentet.

Beskyttelse mod at vælte

En del af ESP-udviklingen er specifik for erhvervskøretøjer og giver ekstra beskyttelse mod at vælte. En velkendt faresituation, ikke mindst på til- og frakørsler ved motorveje. Krængnings-stabilitetskontrollen er specielt udviklet til at imødegå dette problem. Den konstante indsamling af data fra Telligent stabilitetskontrollen samt Telligent bremsesystemet gør det muligt at registrere væltegrænsen på en sættevogn på et meget tidligt tidspunkt, så væltebevægelsen kan modvirkes gennem målrettet indgriben fra motorstyringen og/eller bremsesystemet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062