23948sdkhjf

Speditører frikendt

Dom i sagen om EU-svindel.

De to speditører, der var tiltalt i sagen om afgiftsunddragelse for 38 millioner kroner, blev tirsdag frikendt ved en domsmandsret i Fredericia.

Retten understregede, at det var hævet over enhver tvivl, at svindelen havde fundet sted, men at det ikke var blevet dokumenteret, at de tiltalte havde haft det fornødne forsæt til at begå forbrydelsen. Dommeren understregede dog, at de to tiltalte havde udvist grov uagtsomhed.

Den omfattende svindel fandt sted i forbindelse med transport af 15 læs smør, to læs cigaretter og 15 læs t-shirts. Transporterne blev udført fra november 94 til august året efter. Fælles for varerne var, at de kom fra lande uden for EU, og skulle fragtes til tredjelande, hvorfor der ikke skulle betales importtold, punktafgifter og moms. Imidlertid blev varerne solgt i EU-lande.

I begrundelsen for frifindelsen havde retten bl.a. lagt til grund, at de, der stod bag svindelen, ikke er blevet retsforfulgt. Det drejer sig bl.a. om statsborgere fra Schweiz og Italien.

Vognmands rolle

Retten lagde også til grund, at det under sagen er kommet frem, at en midtjysk vognmand, der har været afhørt, har haft en mere fremtrædende rolle end blot at være vognmand. Det er endnu uvist, om vognmanden kommer for retten.

Ved domsafsigelsen blev der også lagt vægt på, at det ikke er usædvanligt i transportbranchen, at omdirigering af gods og bytning af trailere finder sted i et vist omfang.

I forbindelse med transporterne blev der i 26 tilfælde sendt T-dokumenter retur med falsk stempel og underskrift. Men domsmandsretten fandt det ikke godtgjort, hvem der havde stået for tilbagesendelsen.

Endelig blev det fremhævet, at det har svækket bevisførelsen, at sagen er 5-6 år gammel.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at beslutte, om dommen skal ankes. Såvidt Lastbil Magasinet erfarer, sker det dog næppe.

Ingen af de tiltalte var til stede ved domsafsigelsen.

Anklageren, retsassessor Bo Hjeds, vil ikke kommentere dommen, men understreger, at anklageskriftet var godkendt af bl.a. bagmandspolitiet.

Nogle burde dømmes

Funktionschef Carl Andersen fra Told & Skat Region Vejle siger:

”Med hensyn til det kriminelle i sagen kan jeg ikke kommentere på, om de tiltalte er skyldige. Èn ting er dog sikkert - der findes nogle skyldige i den her sag ét eller andet sted, som burde kunne straffes.”

Inden han ser en udskrift af dommen, vil han heller ikke udtale sig om dens præmisser.

”Men det er klart, at der er begået noget ulovligt. I den her slags sager beskæftiger vi os kun med det opkrævningsmæssige. Vi overlader det til politiet at finde ud af, om der er begået strafbare handlinger,” forklarer Carl Andersen.

Selv om funktionschefen gerne ser, at de udenlandske bagmænd til EU-svindelen straffes, er det nemmere sagt end gjort.

”Den grænseoverskridende kriminalitet er svær at opklare. Dels kræver det, at myndighederne snakker sammen over landegrænserne, og dels er der forskellige regler i de enkelte lande,” pointerer Carl Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062