23948sdkhjf

God gang i Hattesen-indsamling

Der er stor velvilje til at give en skilling til Ib Hattesens familie ved indsamlingen, som slutter 1. december. Beløbet vil sandsynligvis være skattefrit.

»Jeg ved ikke, hvor mange penge, der er samlet sammen indtil nu, men jeg har hørt, at folk er utroligt flinke til at putte penge i indsamlingsbøsserne. Det synes jeg er kanonflot,« siger chauffør Kent Kjær.

Han er kollega til den forsvundne Ib Hattesen hos vognmand Jan Funder, Hvidovre. Det er nu næsten to måneder siden, der sidst er hørt livstegn fra eksportchaufføren, som forsvandt under en tur til Polen.

Det var Kent Kjær og andre kolleger, der i første omgang tog initiativet til at opstille indsamlingsbøsser hos IDS og på Transitgården i Padborg.

Siden er der kommet flere indsamlings bøsser til i Padborg, så det nu også er muligt at støtte sagen på OK Tanken, hos Statoil og på Vognhjulet. Det er prisværdigt, synes Kent Kjær.

Vil gerne hjælpe

»Vi fik også en henvendelse fra et vognmandsfirma, hvor medarbejderne ville samle ind i flok med den begrundelse, at det kunne lige så godt være én af dem, som det gik ud over næste gang. Og jeg ved, at der står en kasse ved portvagten på slagteriet Steff Houlberg i Ringsted,« fortæller Kent Kjær.

Han åbnede også en girokonto, hvor der kan indsendes beløb på giro 1199 299 1527, mærket Hattesen. Initiativet til girokontoen tog Kent Kjær efter opfordring fra Lastbil Magasinet, fordi en del af vore læsere henvendte sig for at høre, om de ikke kunne sende en skilling, da de ikke havde mulighed for at komme til Padborg.

Kent Kjær fortæller, at indsamlingen slutter 1. december, så samles alle beløbene sammen og overrækkes hustruen Marianne Petersen. Han håber, det kan være med til at forsøde julen for Ib Hattesens økonomisk trængte familie.

Beskatning af indsamlede gaver

»Hvis man vil være 110 procent sikker på, at der ikke skal betales skat af det indsamlede beløb, kan man få en bindende forhåndstilkendegivelse hos Ligningsrådet. Den koster lidt penge, men jeg kan dog sige, at den her sag ligner en tidligere til forveksling og det samme gør indsamlingens karakter, så jeg mener ikke, at der bliver problemer,« siger Jan Frederiksen, Told & Skat Region Nord.

Lastbil Magasinet henvendte sig i regionen, fordi der tidligere har været en sag af lignende karakter i Nordjylland. Afgørelsen i netop den sag fik bladet tilsendt, da vi henvendte os hos afdelingsleder Hans Jensen i skatteforvaltningen i familien Hattesens hjemkommune, Skælskør.

Bestemte krav

Ifølge både Jan Frederiksen og Hans Jensen er der bestemte krav, som skal være opfyldt, hvis modtageren af pengene skal slippe for at betale skat.

For det første skal pengene indsamles hos en bred kreds.

Det kan pointeres, at det er tilfældet, da alle, der har lyst, også har mulighed for at give et beløb.

For det andet skal de indsamlede penge gives som en gave én gang for alle. I ligningslovens paragraf 7 a hedder det: »At der er skattefrihed for gaver, der hidrører fra indsamlede bidrag, forudsat at gaven er oppebåret en gang for alle og alene har karakter af en anerkendelse for modtagerens fortjenester.«

Fortilfælde efter ulykke

Ligningsrådet blev anmodet om forhåndsbesked om følgende: »Vil et beløb fra en gennem et dagblad foranstaltet indsamling, der udbetales som en samlet sum, være skattepligtig indkomst for H?«

Forespørgslen til Ligningsrådet kom som følge af en ulykke i juli 1988 i Tingbæk Kalkminer ved Rebild. Her mistede M livet, efterladende sig sin papirløse samlevende H og deres to fælles børn, da minen styrtede sammen. Familien stod i en svær økonomisk situation.

I løbet af en god måneds tid fik dagbladet tilsendt 100.000 kroner til formålet. Pengene skulle gives til H som en samlet sum.

På forespørgslen var ligningsrådets svar: »At det indsamlede beløb kunne anses for omfattet af ligningslovens paragraf 7 a.« Og dermed var beløbet skattefrit.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156