23948sdkhjf

Hæren bliver godt kørende

HMK Industri A/S, Hjørring, har leveret de første fire nyrenoverede, pansrede mandskabsvogne ud af en ordre på næsten 300 køretøjer.

En ny M 113 pansret mandskabsvogn koster sådan rundt regnet de danske skatteborgere 15 millioner kroner. Opgraderingen af de 30 år gamle ditto hos HMK Industri, Hjørring beløber sig til godt 2,5 millioner kroner pr. styk.

»Jeg skyder på, at vognene efter totalrenoveringen kan holde yderligere 30 år. Det er godt for det danske forsvar, og det er godt for det danske samfund, som de nu kan tjene i mange år,« siger HMK´s adm. direktør Wagner Nyholm Christensen.

Under stor festivitas hos HMK overrakte Wagner Nyholm Christensen i uge 45 nøglen til de første fire M 113 til generalmajor Jens C. Frandsen, Hærens Materielkommando (HMAK).

Ordre i millionklassen

Ordren fra HMAK til HMK lød i første omgang på opgradering af 100 pansrede mandskabsvogne, men så kom der en tillægsordre i hus på endnu små 200 af hærens godt tre ton tunge køretøjer.

I penge beløber ordren sig i alt til godt 500 millioner kroner. Samtidig sikrer den også beskæftigelse til cirka 20 medarbejdere hos HMK de næste tre til fire år.

»I første omgang skal vi levere to køretøjer om ugen. Jeg forventer, at opgaven for hæren vil betyde, at vi skal ansætte flere folk efter nytår,« fortæller Wagner Nyholm Christensen.

Tip top moderne

Når de pansrede mandskabsvogne forlader fabrikken i Hjørring, er de totalrenoveret med blandt andet ny motor, bremsesystem og gearkasse samt bælter og fjedre. Men vognene har også fået installeret nyt el- og brændstofsystem.

For at sikre fremtidens brugere af M 113 er der monteret nye mineplader, og der kan desuden påsættes ekstra panser, hvis vognene skal indgå i fredsbevarende opgaver på urolige steder i verden.

Når HMK om tre til fire år har fuldført renoveringsopgaven af de knap 300 M 113 for HMAK, har den danske stat sparet cirka 3,3 milliarder kroner. Det er forskellen på indkøbsprisen af et tilsvarende antal nye køretøjer og opgraderingen af de brugte.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109