23948sdkhjf

Dyrt at glemme vejbenyttelsesafgift

Politiet stoppede 15 lastbiler - hovedsageligt norske - og skrev lidt flere rapporter i løbet af en lille time søndag formiddag den 20. august.

»En dagsbillet koster 45 kroner, og en bøde for at blive stoppet uden at have betalt vejbenyttelsesafgift koster 1500 kroner, så det bliver lidt dyrt for de tre nordmænd at have sparet de 45 kroner i første omgang,« siger politiassistent Thomas Thomsen, Færdselspolitiet Randers.

De tre nordmænd kom fra færgen i Hirtshals og blev søndag formiddag vinket ind på politiets brovægt ved E 45 nær Ellidshøj - ingen af dem havde betalt vejbenyttelsesafgiften på 45 kroner. På vægten tog Thomas Thomsen sammen med to kolleger fra Randers og to ansatte fra Fædselspolitiet i Aalborg mod færgetrækket, som var på vej sydpå.

Én enkelt af nordmændene anede ikke, at vejbenyttelsesafgiften kunne bestilles sammen med færgebilletten - eller at det var muligt at købe en dagsbillet til de danske veje straks efter ankomsten i Hirtshals. Som chaufføren forklarede politiet, så køber han den altid først, når han kommer til Statoil-tanken fem-syv kilometer sydligere end brovægten.

Både han og de to øvrige nordmænd fik da også lov til køre til Statoil og få orden i tingene, men anhængerne blev efter ordre stående på brovægten, og da chaufførerne kunne fremvise gyldig adgang til vejen, fik de lov til at spænde for og fortsætte turen.

Lidt »overfede«

Der blev stoppet 14 af de “store” biler - heraf var tre danske, samt en hestetransport med en totalvægt på 3500 kg. Den havde til gengæld dagens rekord i overlæs på 18 procent. Læsset bestod af to nordbagger i rigelig god foderstand, og den kvindelige chauffør førte mange og lange telefonsamtaler, inden hun fik bud efter en vognmand, som kunne overtage en af hestene til videre transport til bestemmelsesstedet, Bjerringbro.

Et andet overlæs bestod af saltede, norske torsk til Italien. Da politiet forlod stedet, var chaufføren stadig i gang med at læsse kasser af, som skulle afhentes af en anden bil.

Thomas Thomsen noterede også en chauffør uden et godkendt kontrolur. Piloten mente dog, at tingene var i orden og lovede telefonisk at give politiassistenten besked i dag. »Jeg har snakket med ham, og han har erkendt, at det ikke er godkendt, så han får en bøde på 1000 kroner,« siger Thomas Thomsen.

Det er anden søndag i træk, at politiet afstemmer kontroltidspunktet på vægten, så det passer med færgetrækket fra Hirtshals.

»Denne gang kunne vi konstatere, at samtlige biler, som blev stoppet, også blev noteret. To for overlæs. To træk var for lange. Det ene målte 19,40 meter. Det er 65 centimeter mere end de tilladte 18,75 meter. De fik besked på at korte op, til længden passede. Der var fem køre- hviletidsoverskridelser, en manglende godkendelse af kontroluret, to hastighedsoverskridelser efter skiven og tre manglende betalinger af vejbenyttelsesafgift,« fortæller politiassistent Hans Jørgen Jørgensen, Randers.

Endelig blev der noteret seks andre forseelser. Det dækker over de bøder, som vognmændene får som en “sidegevinst,” når en chauffør stoppes for ulovligheder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063