23948sdkhjf

Hvornår og hvordan du skal skifte oliefilter og motorolie

Dette er af stor vigtighed at være opmærksom på oliestanden og overholde olieskiftintervallerne nøje, ligeledes gælder det for oliefilter, rettidig olieskift/filterskift er helt afgørende for motorens sundhedstilstand, og kan have helt fatale følger hvis disse ikke overholdes (motor sammenbrud).

Du skal i den forbindelse være opmærksom på følgende:

Disse defekter kan opstå på oliefilter

 • Oliefilter tilstoppet
 • Omløbsventil tilstoppet eller beskadiget
 • Skader af mekanisk karakter

Tegn på at der kan være defekter på oliefilter

 • Olielæk ved tomgang under bilens motor
 • Olietryksindikator på instrumentbrættet tændes
 • Filterhus udvidelse
 • Motoren overophedes
 • Olieforbrug er forøget

Fejl der kan være på oliefilter og årsagerne hertil

 • Anvendelse af lav kvalitet smøremidler
 • Anvendelse af lav kvalitet filter
 • Tidsfrist overskrevet for udskiftning af forbrugsmaterialer
 • Manglende overholdelse af vilkår og betingelser for service
 • Filteret er installeret forkert
 • Forkert type olie taget i anvendelse
 • Pakninger der er slidte eller skadet
 • Forkert type filter taget i anvendelse
 • Aggressiv kørsel med kold motor
 • Olieventil fjeder der er for stram

Stil en diagnose

Den maksimale levetid for oliefiltret er 10-15.000 kilometer. Dette handler ligeså meget motoroliens levetid.

Ofte overses det at efterse tilstanden på oliefilter. Vurdering af dets ydeevne på udseendet af motoren. Dog, er det nødvendigt at tjekke smøringssystemet på bilen, ligesom motorens ydeevne, når det forekommer synlige skader på filtret.

Sådan udskifter du din bils oliefilter

Når den brugte olie udskiftes skal filter ligeledes skiftes. Forinden skal du foretage følgende trin; dræn olien fra bundkaret og fjerne oliefilter dækslet.

Udskiftning af oliefilter er en rimelig tidskrævende proces, så det anbefales at det udføres af en mekaniker. Forinden skal du være opmærksom på , at det er påkrævet at installere en fuldstændig identisk eller lignede filter model. Eventuelle Uoverensstemmelser kan være medvirkende årsag til at forværre oliestrømmen i systemet og føre til at oliens stilstand. Oliefilter der udskiftes utidigt kan føre til alvorlige skader på motoren.      

Nedenfor finder du en anvisning der er inddelt i 15 nemme trin du skal foretage, for selv at foretage et olieskift på bilen.

 1. Bilen skal hæves fra jorden ved hjælp af enten rampe eller donkraft – husk at foretage yderligere understøtning , hvis du bruger donkraft.
 2. Motoren startes for at varme olien lidt op. Blot 3 minutter i tomgang er tilstrækkeligt, for at olien er varm og lettere flydende. Samtidig bliver der bevægelighed i olien, så evt. snavs, der er bundfældet, bliver hvirvlet rundt, og der er større sandsynlighed for at få fjernet så meget som muligt.
 3. Det værktøj og de redskaber du skal bruge skal fremfindes forinden : den nye olie er i streng overensstemmelse med foreskrifterne for din bil, evt. nyt oliefilter (anbefales), en skål eller gryde (se i servicemanualen hvor mange liter der skal påfyldes, det skal den kunne klare), en gammel avis, en skruenøgle og en lommelygte (eller andet lys).
 4. Motoren slukkes og dækslet til olien fjernes. Det befinder sig oftest på toppen af motoren, men er det ej at finde , henvises til servicehåndbogen for angivet placering. Når hætten fjernes, kan der nemmere komme luft igennem, så olien løber hurtigere ud.
 5. Under bilen skal du søge efter møtrikken til olien. Det er bundproppen, der er indskruet i bundkarret. Når du har lokaliseret proppen, anbringer du en avis under og skålen til opsamling af olie.
 6. Løsen møtrikken. Samtidig med du gør det, begynder olien at sive ud. Skru hurtigt proppen helt ud. Strålen har tendens til at sprøjte til en af siderne, så du skal måske tilrette skålens placering derefter. Det kan søle underlaget til, så derfor er aviser under et glimrende emne at anbringe til at opsuge olie.
 7. Afvent indtil al olien er blevet drænet fra bilen. Det vil sikkert tage nogle minutter. Når der ikke løber mere olie ud af bundkarret, påsættes møtrikken på plads igen.
 8. Hvis du har anskaffet et nyt oliefilter, skal udskiftning finde sted nu. Til formålet findes en særlig tang, der med en kæde nemt løsner oliefilteret. Det nye skrues på med en hånd.
 9. Afsikre at bundproppen er sikkert påskruet, inden påfyldning af den nye olie påbegyndes.
 10. Den afmålte mængde, der kræves til netop dit mærke og model, vil være oplyst i din servicemanual. Dette skal kontrolleres , inden påfyldning af den nye olie påbegyndes.
 11. Påfyldning af olie skal ske ved at hælde det ned i ventildækslet hvor brug af en tragt vil bevirke at spild kan undgås.
 12. Jævnligt skal målepinden kontrolleres for at fylde tilstrækkeligt på men heller ikke overfyldes.
 13. Oliedækslet sættes på plads igen.
 14. Motoren startes og kontrolleres, at lampen for olietryk på instrumentbrættet slukkes, som det plejer.
 15. Hvis du er i besiddelse af udstyr til det, kan service indikatoren nulstilles, ellers må aflægge en mekaniker besøg for at få det foretaget, eller blot ignorere det. Husk at noterer dato og ved hvilken kilometerstand, olieskift er foretaget.


Kilder:

Information om oliefilteret med bildeleshop.dk
Information om motorolie med autobutler.dk

Send til en kollega

0.047