23948sdkhjf

MAN på vej med skandinavisk el-trækker

De højere tilladte vogntogsvægte i Skandinavien stiller særlige krav til de drivende køretøjer – og udgør også en særlig udfordring for den elektriske omstilling af den tunge lastbiltransport.

MAN Truck & Bus har lanceret en eTruck til fjerntransport, som skal gå i serieproduktion allerede næste år – med en anslået rækkevidde på op til 500 km pr. opladning og mulighed for megawatt-opladning til hurtigt at få fyldt lastbilens batterier op.

Foreløbig har der kun været tale om en 4x2 model til klassisk europæisk langturskørsel med 40 ton – men på et online pressemøde tirsdag løftede Alexander Vlaskamp, CEO for MAN Truck & Bus, noget af sløret for udrulningen af det kommende elektriske modelprogram.

MAN lancerer nemlig en elektrisk trækker i 6x2 version som del af eTruck-serien i 2025. Dermed kan MAN for alvor begynde landsætningen af el-lastbiler i det store, tunge transportsegment i Danmark.

Lastbil Magasinet benyttede lejligheden til at spørge ind til rækkevidden for 6x2 versionen af MAN eTruck, der altså oprindeligt er lanceret med 500 km rækkevidde – men i 3-akslet udgave er der selvsagt mindre plads til batterier, ligesom en højere totalvægt også må antages at æde nogle af de mulige kilometer.

- Svaret er, at… det kommer an på flere ting. Vi ser, at 3-akslede trækkere i Skandinavien er lidt længere, så derfor er der stadig plads til, at vi kan pakke batterier i en 6x2, så det stadig er muligt at operere mellem de afstande, vi normalt har på en transportopgave i Skandinavien. I de fleste tilfælde vil man udnytte køretiden fuldt ud frem til dér, hvor chaufføren alligevel skal holde en pause. Det vil selvfølgelig afhænge af totalvægt, og hvis det er meget tung transport i svært terræn, så bliver det en anden sag. Men vi forudser, at MAN eTruck 6x2 bliver meget brugbar i mange sammenhænge, lød svaret fra Alexander Vlaskamp.

Altså ikke et krystalklart svar på det konkrete spørgsmål, men dog en optimistisk melding, som ligger i tråd med den udlægning, som direktøren for MAN Truck & Bus i Danmark og Norden, Malte Kauert, lagde for dagen på samme pressemøde tirsdag.

- Når det kommer til at være at klar til elektrificering, så går Skandinavien virkelig foran. Villigheden fra vores kunder til at investere ikke kun i lastbiler, men i infrastruktur, er markant. De hiver i os for at spørge til mulighederne og høre, hvornår vi kan levere de forskellige elektriske løsninger, siger Malte Kauert.

- Samtidig er der flere tilskudsordninger på vej i hele Skandinavien, og vi forventer, at det vil skubbe til en ny bølge, siger den nordiske MAN-chef.

MAN i Norden har også udsigt til at få leveret 10 stk. af de første forserie-modeller af MAN eTruck-serien, som senere vil komme til salg for kunderne. Og for de nysgerrige er der skandinavisk udstillingspremiere på MAN’s tunge el-trækker på Transport 2023 i MCH i Herning 20.-22. april.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078