DAF ruller stærkt anlægsprogram ud

DAF er klar til at skrive tredje kapitel i NGD-historien (New Generation DAF). Efter den succesrige lancering af langtursbilerne XF, XG og XG+ i 2021 fulgte den mindre XD (CF’s afløser) i 2022, og som en naturlig knopskydning sender DAF nu en ny generation af anlægslastbiler på markedet, baseret på de allerede introducerede modeller.
DAFs anlægsbiler får modelbetegnelserne XDC og XFC, hvor ”C” står for Construction. Som den kvikke læser kan regne ud, er det altså grundlæggende to anlægsserier, der bygger på modificerede udgaver af de nye XD- og XF-platforme. Det bliver altså en entreprenørbil med et ganske pænt udvalg af førerhuse, som DAF sender på markedet.
De rendyrkede offroad-versioner lanceres sammen med en række on-road chassisbiler, hvor der også er flere nyheder iblandt. Vi havde for nylig lejlighed til at prøve begge dele ved et større test-arrangement i Limburg-provinsen i Holland, hvor der både var alsidige landevejsruter og en aktiv grusgrav at slå sig løs i med de i alt 11 testbiler, heraf fire rene offroad-modeller til grusgrav-kørsel.
Mere robust
XDC og XFC kommer som forvogne og trækkere i 8x4, 6x4 og – for første gang hos DAF – nu også i 4x2 udgaver. De hollandske entreprenørbiler har fået en øget frihøjde på op til 40 cm ved både for- og bagaksel, samt en ”angrebsvinkel” på 25 grader på fronten – en god grundregel for anlægskøretøjer.
Førstehåndsindtrykket er blevet en tand mere barskt med et mere robust look – kendetegnet ved bl.a. de sorte grill-striber på fronten, den 3-delte stålkofanger (de øvrige DAF har også 3-delt kofanger, men med plastic yderst), tyk beskyttelsesplade i stål under kofangeren, LED-tågelygter dybt forsænket bag metalgitter, robust svingtrin til nemmere indstigning (valgfrit) mm.
I samme omgang introduceres dagkabine og lav sovekabine også til XF-serien, og det giver især god mening for visse anlægskøretøjer, hvor der er brug for den store maskine og den mindre kabine.
Gennemprøvet drivline
Drivlinen er velkendt – nemlig de pålidelige MX-11 eller MX-13-motorer med op til 530 hk, i kombination med TraXon-gearkassen (ZF), der har fået tilføjet flere efterspurgte funktioner såsom ”ASR Off” og ”Rock Free” til henholdsvis at sætte i gang på fedtede veje samt at kunne rokke køretøjet fri i en virkelig penibel situation. Koblingspedalen er for længst fortid i DAFs nye generation, og det gælder også entreprenørbilerne.
DAFs nye 2-akslede forvogne og trækkere i anlægsserien fås med 8 og 9 tons foraksel og 13 tons bagaksel, samt både enkelt- og navreduktionsaksel.
De 3- og 4-akslede versioner fås i 6x4 som både forvogn og trækker, samt 8x4 som forvogn. De kommer med tre tandem-varianter – en letvægtsudgave med enkeltreduktion med 19 tons tandemaksel (kun for 8x4), samt to tungere til 21 eller 26 ton og med mulighed for navreduktion.
Hertil kommer også flere spændende 5-akslede konfigurationer, som i Danmark fortsat befinder sig på bunden af myndighedernes syltekrukke – men på sigt kan disse altså også blive interessante for os at kigge nærmere på.
Mulighederne for PTO (kraftudtag) er også bibeholdt og videreudviklet på de nye DAF-anlægsbiler, hvor der er en række forskellige varianter for PTO fra motor eller gearkasse med valgfri placering, moment og tilslutning mm.
4x4 on demand
Ved testen i Limburg fik vi for første gang lejlighed til at prøvekøre en 4x2 trækker i grusgraven med DAFs fleksible firhjulstræk ”PXP”, som er udviklet af samarbejdspartneren Paul i Tyskland. DAF har tidligere tilbudt noget i den stil med en anden partner, men det fungerede aldrig helt optimalt. PXP er et fuldt integreret ”hydrodrive”-system, som konstant er tilkoblet – det skal bare aktiveres med en knap i førerhuset, og så er der træk på alle fire dæk.
Konceptet har fordele og ulemper. Det fungerer meget nemt og slås til fra en knap i instrumentpanelet, og så indikerer en svag summen, at forakslen nu også har bid – eller mulighed for det.
Det fungerer kort fortalt således, at det fortsat er trækakslen, der gør arbejdet – men når det registreres, at den ikke har fat, bliver trækevnen straks lagt over på forakslen, der så hjælper til. Vi prøvede det en enkelt gang på en drøj bakke i grusgraven, og det fungerede upåklageligt. Det sparer tillige en del vægt i forhold til en rigtig trækaksel, og det er helt sikkert brugbart til dem, der kun har ganske lidt ”rigtig” terrænkørsel.
Til gengæld må man ikke tro, at det er lige så godt som en 4x4 eller 6x6, for systemet kan kun være slået til i kort tid ad gangen, så hydraulikolien ikke bliver varm. Men uanset er det et klart plus for DAF, at man har nu et stærkt system af denne slags ”på hylden”. Systemet er ikke spritnyt, men har hidtil kun været tilgængeligt i Tyskland og Holland. Nu åbnes det altså for salg i hele Europa, også i Danmark, og er altså allerede godt gennemprøvet.
Helt ny konfiguration
DAF har som noget helt nyt også lanceret en chassisbil i 8x2 version under navnet DAF FAQ. Her kræver det igen en genopfriskning af principperne i DAFs bogstavleg, som faktisk er ganske enkel, når det kommer til stykket. Alle DAF-konfigurationer starter i dag med F for ”frembygget” (ikke snude). A indikerer, at det er en chassisbil (hvis bogstav 2 er et T, er det en trækker). Det er så det tredje bogstav, der indikerer, hvilken særlig konfiguration vi er ude i. FAQ er en ny 8x2 bil som 1+3 bil og med hele tre styrende aksler (foraksel, anden og bageste aksel).
Det giver en lastbil med endnu bedre manøvremuligheder, og vi havde lejligheden til at prøve at fint eksemplar af nyheden opbygget med bagmonteret kran på landevejsruten i Limburg, hvor der naturligvis var et hav af rundkørsler, som hollænderne elsker. Det gik som ventet problemfrit og overbevisende, og det skal blive interessant at se, om denne version kan få fat – også på det danske marked, hvor DAF har ambitioner om at vokse i det krævende segment for chassis- og entreprenørbiler.
FAW var en af de store nyheder, da DAF i 2019 præsenterede en ny anlægspakke baseret på den gamle generation, og den er også ført videre i NGD-bilerne. FAW er en 8x4 chassisbil som 1+3 med styrende bagaksel, og som noget nyt fås den nu også med navreduktion.
Blandt den lange bogstavliste fra DAF kan man også fremhæve FAD (8x4 chassisbil som 2+2 med to styrende foraksler), FAK (8x2 chassisbil som 1+3 med styrende forreste bagaksel), FAX (8x2 chassisbil som 2+2 med to styrende foraksler og styrende bageste aksel), samt FTM (8x4 trækker med to styrende foraksler) som interessante emner for det danske marked.
Ud over offroad/Construction-varianterne og onroad-forvognene præsenter DAF også et nyt hybrid-segment under navnet ”Extra robust”. Her får du en lastbil i vanlig kabinehøjde, som det er standard i den XD eller XF, du har valgt – tilsat nogle af de elementer, der kendetegner de nye XDC/XFC-biler. Du får fx den tredelte stålkofanger og beskyttelsespladen i stål og LED-tågelygter – men altså ellers en bil specificeret som landevejsbil.
Bygger videre fra 2019
Med de nye XDC og XFC disker DAF op med en række nyheder og tiltag, der bygger fint oven på den offensiv, som DAF påbegyndte allerede for fire år siden med det formål at få mere vejgreb i anlægssegmentet. DAF har i efterhånden en årrække gået fra det ene triumftog til det andet, når vi taler om trækkere, hvor DAF med mere end 20% markedsandel i Europa (2022-tal) i dag er en suveræn nr. 1.
Allermest vigtigt har DAF nu altså også fået sine entreprenørtilbud flyttet over på den nye NGD-platform, hvor chauffør og vognmand nyder godt af de mange fremskridt, som vi ved flere lejligheder tidligere har hyldet DAFs nye generationer for. Det er ikke uden grund, at både XF/XG/XG+ og XD blev International Truck of the Year for henholdsvis 2022 og 2023, og det får anlægschaufføren nu også at mærke. Nye standarder for udsyn, plads ved førersædet og ikke mindst bag chaufføren, et fuldt moderniseret digitalt cockpit, mulighed for helt eller delvist kameraløsning på spejlene er nogle af goderne fra XD- og XF-modellerne, som uden kompromiser bliver overført til anlægsbilerne, lover DAF.
De næste kapitler i New Generation DAF-historien, forventer vi, bliver en ny LF og flere elektriske versioner af også det tungere lastbilprogram. Indtil da har DAF en opgave med at få flere forvogne og anlægsbiler ud over rampen, og det er efterhånden svært at se, hvad der skulle forhindre den hollandske fabrik i også at tage en større af kagen i dette segment.

