Det lysner for veteranerne: Sæsonen er reddet

Kaosset om den nye vejafgift har også ramt veteranlastbilerne. Som Lastbil Magasinet tidligere kunne fortælle , har der været stor forvirring blandt ejerne af veteranlastbiler, om hvorvidt køretøjerne var fritaget for vejafgift eller ej.
Nu ser det dog ud til, at der er lys forude i sagen, som truede med at trække tæppet væk under sæsonen for veteranrally og træf, der så småt er kørt i gang herhjemme.
- Det ser bedre ud nu end for en måned siden. De er begyndt at give dispensationerne nu, siger vognmand Poul Ole Jensen fra Viggo Jensen Vognmandsforretning i Frederikshavn.
Han har selv flere veteranlastbiler og er næstformand i Dansk Lastbil Nostalgi, som er engageret i en række veteran-arrangementer landet over.
Håber at nå alle
Veteranlastbiler er blandt de køretøjer, som kører uden om vejafgiften. Men det kræver en konkret fritagelse på den enkelte lastbil, som man ansøge om hos Motorstyrelsen - og det er mange ikke klar over.
- Det står ellers i loven, at veteranlastbiler er undtaget, men det skal altså alligevel sendes ind til Motorstyrelsen, som så tager beslutningen. Vi har sendt en vejledning ud til vores egne medlemmer, og vi håber at få budskabet ud til alle, siger Poul Ole Jensen.
- Det ser ud til at køre nu hos Motorstyrelsen, hvor vi ellers først fik besked på at kunne vente 60 dage. Men der er kommet hul på bylden derinde, siger vognmanden.
Pas på teknisk fælde
Som veteran-entusiast skal man bl.a. også være opmærksom på, at selvom vejafgiften kun gælder for lastbiler over 12 ton totalvægt - så er det den tekniske totalvægt, det handler om, og ikke den faktisk tilladte. Det er særligt relevant for mange veteranlastbiler, der er vejet ned i totalvægt, da de ikke bruges til godskørsel.
- Det skal man stadig være opmærksom på, og der er mange, der ikke forstår, at det skal være sådan, siger Poul Ole Jensen.
Sådan var det også før
Motorstyrelsen bekræfter over for Lastbil Magasinet i et skriftligt svar, at veteranlastbiler ikke automatisk er fritaget for vejafgift. Men en veteranlastbil kan fritages, hvis ejeren dokumenterer, at den ikke benyttes til godstransport. Dokumentationen skal fremgå af ansøgningen om fritagelse.
"Dette var også den gældende proces efter den nu ophævede vejbenyttelsesafgifts-lov. Der skete således ikke nogen automatisk fritagelse for vejbenyttelsesafgift for veteranlastbiler. Man skulle desuden også dengang dokumentere, at man ikke anvendte lastbilen til godstransport for at kunne blive fritaget for vejbenyttelsesafgift," skriver Motorstyrelsen til Lastbil Magasinet.
"Hvis en veteranlastbil den 31. december 2024 var registreret med en tilladelse, om at det var fritaget for vejbenyttelsesafgift, blev lastbilen registreret med en tilladelse pr. 1. januar 2025, om at køretøjet også er fritaget for vejafgift. Man skal således ikke ansøge om en ny fritagelse, hvis lastbilen var fritaget efter vejbenyttelsesafgiftsloven," oplyser styrelsen.
Definition af totalvægt
Alle lastbiler - veteraner eller ej - fra 12 tons teknisk totalvægt eller derover er som udgangspunkt omfattet af vejafgiften, hvis de ikke har fået en fritagelse.
Om det oplyser Motorstyrelsen:
"Teknisk tilladt totalvægt defineres som motorkøretøjets maksimale totalvægt, som er angivet af producenten ved typegodkendelsen. Den teknisk tilladte totalvægt fremgår af køretøjets registreringsattest eller CoC-dokument. Den teknisk tilladte totalvægt kan ikke ændres og er derfor ikke nødvendigvis den samme som den maksimale vægt, som køretøjet konkret er godkendt til (tilladt totalvægt). En eventuel efterfølgende op- eller nedvejning af et motorkøretøj har derfor ikke betydning for, om køretøjet er afgiftspligtigt eller for afgiftens størrelse."