Danielsen: Uden os går Danmark i stå

Vejafgift, cyberangreb, vinterdæk og meget mere.
Martin Danielsen kom vanen tro vidt omkring, da han for 11. – og sidste – gang aflagde beretning som DTL-formand om året, der gik, på organisationens generalforsamling i Aalborg lørdag formiddag.
Ikke så overraskende fyldte den nye kilometerafgift en hel del – og Martin Danielsen fokuserede især på den udfordring, som det er for vognmændene at implementere den ekstra udgift i hverdagen.
- Vi har jo hørt en transportminister, der under hele debatten om afgiften de foregående år har fastholdt, at det ikke er vognmændene, der skal holde for. Det er kunderne. Men det kan være voldsomt kompliceret at regne ud, hvordan prisen på en transport skal hæves, sagde Martin Danielsen.
Generel takst kan ramme dig selv
- Det kan være fristende at vælge en generel forhøjelse, der imidlertid kan ramme én selv i den hårde konkurrence. For den enkelte kunde kræver forståeligt nok gennemsigtighed og retfærdighed for, at netop de, skal betale en højere pris for transporten end tidligere, lød det fra den afgående formand.
Han fremhævede fx kørsel med stykgods fra forskellige kunder, hvor regnestykket bliver forskelligt fra kunde til kunde, hvis det skal regnes ud i detaljer.
Det offentlige kryber udenom
Martin Danielsen sendte også krasse ord mod det problem, at nogle medlemmer er havnet i en klemme med flerårige kontrakter med offentlige kunder, som ikke vil høre tale om at betale mere for ydelserne pga. vejafgiften.
- Den sag er vi ikke færdige med, for transportministerens ord om, at kunderne må betale afgiften, gælder altså også for offentlige indkøb, forsikrede Martin Danielsen.
Truslen fra oven
Formanden sendte også en opfordring til vognmændene om at rette fokus på noget så kedeligt som cybersikkerhed. For det kan blive en meget virkelighedsnær faktor for transportbranchen i fremtiden, lød det fra Martin Danielsen – især set i lyset af den aktuelle uro i den internationale verdensorden.
- Samfundet bliver nødt til at forholde sig til en række faktorer, der kan sikre, at transporten stadig fungerer under kriseforhold, sagde Martin Danielsen.
- Det gælder fx adgang til tankningsinfrastruktur og prioritering af drivmidler i tilfælde af knaphed. Og det gælder også midlertidige undtagelser fra regler om køre- og hviletid og arbejdstid.
Vinterdæk og storhedsvanvid
Martin Danielsen sendte undervejs også en slet skjult stikpille til ’lederen af den frie verden’, som ifølge DTL-formanden har smidt seriøsiteten over bord og erstattet den med ’storhedsvanvid, bagtaleri og direkte løgne’.
Mere lavpraktisk kom formanden også omkring rigide og detaljerede afrapporteringskrav, som i stigende grad også rammer vognmænd, og han nåede også en kritik af øgede krav til vinterdæk til lastbiler, ligesom der også var tid til en klassisk DTL-mærkesag – traktorer i vintertjeneste.
- DTL arbejder sideløbende på at politikerne skal tilføre vintertjenesten flere midler, blandt andet til at genindsætte reservekøretøjer på statsvejnettet. Men vi arbejder kraftigt imod, at der skal indsættes traktorer på visse strækninger i konkurrence med vognmændene, der er underlagt mange flere regler og krav, sagde Martin Danielsen.
De allersidste beretningsord som DTL-formand brugte den fynske vognmand til opsummere vognmandsbranchens rolle således:
- Vi er Danmarks vigtigste erhverv. Uden os går Danmark i stå.