Hvad skal en brugt ellastbil koste: - Ingen ved det

Hvad er en brugt ellastbil værd?
Det er et spørgsmål, som vi endnu ikke kender svaret på. Overgangen fra diesel- til ellastbiler betyder nemlig også, at vognmænd, forhandlere og leasingpartnere bevæger sig ind i helt nye farvande, når vi taler om økonomi og restværdier.
- Med en konventionel diesellastbil, ved vi stort set, hvad den kan blive solgt for i år 7 med et bestemt kilometer-tal, siger Simon Lise Hansen, salgschef hos Nordania Leasing.
Ingen cases
Brugtmarkedet har således i årtier været kendetegnet af en vis forudsigelighed. Men når det gælder ellastbiler, er krystalkuglen mere tåget.
- Der er ikke nogen cases at tage udgangspunkt i. Vi følger produkterne rigtig tæt i samarbejde med leverandørerne. Men det er ikke grund, man har gået på før, konstaterer Simon Lise Hansen.
Batteriet er nøglen
Derfor bliver ellastbiler i højere grad behandlet som enkeltsager, hvor leasingaftalen skræddersys til det enkelte kørselsmønster og de garantier, producenten tilbyder på batteriet. Og netop batteriet bliver nøglen til, hvordan en ellastbils liv efter første ejer kommer til at se ud.
- Hvordan det bliver, ser vi først, når de første partier af ellastbiler skal videre fra deres første ejer. Med diesellastbiler har vi en masse købere i hele Europa, der kan aftage. Men vores forventning er, at ellastbilen nok kommer til at få et andet liv på hjemmemarkedet i Danmark eller et andet nordisk land, hvor man har høje vejafgifter og miljøzoner, siger Simon Lise Hansen.
Længere leasing
De højere anskaffelsespriser på ellastbiler betyder også, at leasingmodellen typisk vil tilpasses for at holde ydelsen på et niveau, vognmænd kan genkende.
- Vi ser ind i, at lastbilerne bliver dyrere. For at få en leasingydelse, der minder så meget som muligt om en diesel, anbefaler vi en længere løbetid, forklarer Simon Lise Hansen.
Hvor diesellastbiler typisk leases over 6-8 år, forventer Nordania, at elektriske lastbiler skal finansieres over endnu længere tid. Det gør igen brugtmarkedet for ellastbiler endnu mere uforudsigeligt.
- Vi kan gøre os nogle tanker, men det er at kigge ind i glaskuglen. Ingen ved det, siger Simon Lise Hansen.