23948sdkhjf

Stilhed før affaldsstormen

1. juli træder nye regler i kraft for sortering af husholdningsaffaldet – og det betyder, at vi alle skal vænne os til at sortere skraldet i ikke mindre end 10 forskellige typer affald. De nye regler har været undervejs længe, og de skaber dønninger hele vejen igennem transportkæderne og ud til forhandlere og opbyggere af lastbiler og trailere.

Eller det vil sige… dønninger er måske så meget sagt. Indtil videre er der tale om krusninger, for usikkerheden er stadig stor om, hvor store konsekvenser det får for affaldstransportørerne, som derfor endnu ikke har kunnet sætte de helt store omstillinger i gang. Men noget kommer til at ske hen over sommeren og andet halvår af 2021 i den sektor.

- Vi har fået en øget mængde af forespørgsler på grej, der kan håndtere containere. Når de politiske vinde blæser i en vis retning, skubber det også til transportbranchen og ud i vores led, konstaterer Ian Tambo, sælger hos MTDK A/S i Randers.

Mere – men hvor meget?

Den kronjyske opbygger har et bredt program af materiel, ikke mindst til transportører inden for affald og skrot – og har også holdt et vågent øje med implementeringen af de nye affaldsregler.

- Vi ved, at det kommer til at betyde øget transport, og derfor skal der også bruges mere materiel. Men hvor meget, ved vi ikke. Og det gør transportørerne heller ikke, så der er en vis usikkerhed om, hvad de nye regler præcis får af konsekvenser, siger Ian Tambo.

Den samlede mængde af affald kommer som udgangspunkt ikke til at stige som følge af de nye sorteringsregler. Men når affaldet skal sorteres i langt flere kategorier, betyder det også, at det skal køres flere forskellige steder hen – og ofte med længere transporter til følge, da der fremover vil være geografisk længere (generelt set) mellem de anlæg, der skal håndtere de forskellige typer affald.

Gør leveringer klar

De nye regler træder i kraft til sommer, men bliver i nogle kommuner allerede sat i værk nogle måneder tidligere. Derfor har man også for længst begyndt forberedelserne hos MTDK for at være klar til at levere, når stigningen i forespørgsler – formentlig – forvandler sig til slutsedler i den kommende tid, når kunderne bliver klogere på deres konkrete behov.

De øgede forespørgsler fra transportører drejer sig typisk om forskellige påhængskøretøjer til håndtering af affald, bl.a. overføringsanhængere og volumentrailere til skrot mm.

- Vi oplever ikke at blive rendt over ende, men vi har taget en beslutning om at få nogle flere køretøjer gjort klar, så vi kan reagere hurtigt. Det er svært at forudse, fordi der er mange offentlige udbud inde over, og udbuddene er også fragmenteret mere end tidligere pga. de nye regler om finere sortering. Men vi følger udviklingen tæt og forbereder os på det, vi kan, fastslår Ian Tambo.

Artiklen er en del af temaet Trailere.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11