23948sdkhjf

- Danske opbyggere er i fare

Opbyggerne i Køretøjsbygger og Autoskade Branchen i Danmark (SKAD) har sendt et åbent brev til transportminister Benny Engelbrecht – og Lastbil Magasinet – hvor de utrykker bekymring om de nye regler for syn og godkendelse af opbygninger, som træder i kraft herhjemme 1. januar 2022:

Kære Transportminister

Vi skriver til dig, fordi vi har den klare opfattelse, at der et eller andet sted må bestå en misforståelse ifm. implementering af EU-forordning 2018/858, og om hvordan opbygning af vare- og lastbiler foregår i Danmark.

Den typiske opbygger i Danmark fremstiller mellem 1-3 eksemplarer af et køretøj. Altså taler vi i de fleste tilfælde om enkeltstyksgodkendelser med en godkendelseserklæring.

Vi har deltaget ved møder med Færdselsstyrelsen, og vi har gentagende gange gjort opmærksom på de danske forhold, men som vi nu kan forstå, så lægges der ikke op til at man vil sikre at danske opbyggere kan fortsætte at levere sikre køretøjer, som de har gjort i alle år.

I 2013 forespurgte vi Færdselsstyrelsen, hvorfor man ikke implementerer EU-direktiv 2007/46, da det var altafgørende at sikre implementering, så danske opbyggere kunne blive oplært i godkendelsesprocesser. Vi fik at vide at grunden var, at man i Danmark ikke fremstiller køretøjer i en størrelsesorden, der tilgodeser implementering af småserier eller EU-typegodkendelser. Sådant er det fortsat!

Dengang har vi udarbejdet en folder, baseret på den engelske Færdselsstyrelse, der desværre ikke kunne sendes ud, da Færdselsstyrelsen dengang valgte ikke at implementere EU-direktivet.

Nu, i 2020, står vi foran EU-forordning 2018/858, en forordning der afløser EU-direktiv 2007/46 og forudsætter at netop dette direktiv er blevet implementeret. Kort sagt 13 år er spildt, og nu kommer massevis af opbyggere til at stå foran kæmpe udfordringer og vil være lukningstruet, fordi man i Danmark lukker ned for den individuelle nationale godkendelsesproces (godkendelseserklæring og syn), der lever godt i andre EU-lande.

Danske vognmænd vil stå i en meget udfordrende situation, når der ikke længere findes danske opbyggere, der kan opbygge individuelle køretøjer, som man i alle år har kunnet. Det vil påvirke transportsektoren i stor stil.

Hvad angår tekniske tjenester, så har vores organisation længe arbejdet med udfordringen, at der kun findes en udbyder i Danmark, og som det ser ud til, så vil det blive svært at finde flere der kan tage sig af alle de forskellige typer køretøjer.

I flere år har vi gjort Færdselsstyrelsen opmærksom på denne udfordring, men har ikke vundet gehør, og også Konkurrencestyrelsen er involveret.

Vi har også kontaktet tyske tekniske tjenester, både flere TÜV organisationer og DEKRA. Men udfordringen er sprog og Færdselsstyrelsens ønske udelukkende at kommunikere på dansk. Samtidigt mangler vi fagfolk, der målrettet kan både rådgive og ansættes, fordi vi i årevis ikke har opgraderet, og der findes heller ikke en erhvervsuddannelse i Danmark for opbygning af køretøjer.

At nedlægge synshaller af kategori 3 og 4 vil derfor samtidigt betyde at mange kompetencer kommer til at forsvinde.

Som faglig organisation for opbyggere med et kæmpe netværk i Europa, så er vi dybt bekymret over fremtiden. Vi har set gennem årene hvordan andre regeringer og myndigheder har håndteret situationen, og den lydhørighed man har udvist, for at sikre en overlevelse af en hel branche. Det savner vi meget i Danmark.

Hele implementeringen kræver stor teknisk indsigt både politisk og styrelsesmæssigt. Det er vigtigt, at der tales ”håndværkersprog og køretøjsteknisk sprog”, så enderne kan nå sammen.

Vi kan kun håbe på, at du som transportminister er lydhør, og at også Færdselsstyrelsen aktivt arbejder med let forståelig kommunikation, der er rettet mod branchen, ellers så vil Danmark ikke længere kunne tælle sig iblandt lande hvor opbygning af individuelle køretøjer kan varetages.

 

Ing. Thomas Krebs

Direktør for SKAD

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109