Debat: Mere løn-debat
Debatten om det danske lønniveau raser videre blandt læserne. Redaktionen har modtaget yderligere en stribe kommentarer:
Jeg er enig med Michael Kulke.
Det danske lønniveau er for højt, set i sammenligning med vore konkurrenter i nabolandene. Derfor kan vi ikke konkurrere, og derfor mister vi arbejdspladser.
En forretning drives for at give overskud. I det perspektiv er der på udgiftssiden ikke plads til begreber såsom "hvad nogen har fortjent...".
Tænkt scenarie: Der ligger en Jet-tank og en Shell-tank lige ved siden af hinanden. Jet-tanken tager 9,50/l og Shell-tanken tager 11,00/l. Lad mig så spørge Hans E. K. Rasmussen og Kurt Gjelstrup-Jørgensen: Hvilken vælger I? Jeg nægter at tro, at I tænker »Shell har altså fortjent 11 kr./l, så der handler jeg...«. Og det er - naturligvis - på samme måde, transportkøberne tænker.
Hvis vi i Danmark ikke skulle betale 50 procent i indkomstskat, 25 procent i moms og 180 procent i afgift på en bil, så kunne vi måske fint nøjes med 15.000 i måneden til en chauffør. Og så ville vi kunne konkurrere.
Men det er vel ikke vore nabolandes problem, at den meget omtalte danske velfærd er så dyr at drive, at vores lønninger er dobbelt så høje som deres? Det er jo den enkelte stats suveræne beslutning, hvilket velfærdsapparat man vil opretholde, og hvilken regning man bagefter nødvendigvis må udskrive til skatteyderne.
Det er ikke kun østlandenes niveau, der skal op, eller kun vores niveau, der skal ned. Det er begge dele, der skal ske, og så nivellerer det ud et sted mellem de to punkter. Engang i fremtiden. Men det kommer til at tage tid. Og så længe spændet er så stort som nu, vil der vedblivende forsvinde danske arbejdspladser til udlandet.
Det er jo ikke for sjovs skyld og narrestreger, at store industrivirksomheder flytter deres produktionsapparat ud af landet. Jeg tror da hellere end gerne, de ville blive i Danmark, men de rammevilkår, de bydes - herunder lønniveauet - gør, at det bare ikke er attraktivt.
Man kan godt stå på en ølkasse på Rådhuspladsen og brøle, at man har ret til højere løn. Men hvad hjælper det, hvis der ikke er en arbejdsplads til at udbetale den løn? Det svarer til at råbe under vand - man kan råbe - alt imens man er i færd med at drukne.
Pudsigt nok er der i dag en artikel om begyndende chaufførmangel i Tyskland. Det viser, at processen er i gang. Men glem alle forestillinger om, at danske fagforeninger kan løse det her problem. De er ikke andet end et lille stykke drivtømmer på det oprørte hav, der hedder EU. Den rolle, de pr. definition er nødt til at påtage sig, forværrer blot situationen for danske arbejdspladser. Nøjagtig som det var tilfældet med typografforbundet i sin tid.
Hvad har fagforeningerne f.eks. kunnet gøre for at stoppe udflytningen af danske eksportchauffør-job til udlandet? Intet. De er alle væk, presset ud af det danske lønniveau. Den kamp er for længst tabt, så nu snakker man kun om indenrigskørsel. Og det græsstrå, man klynger sig til, er en cabotagelovgivning, der sejler, og som ikke er det papir værd, den er skrevet på. Vor Herre bevares, siger jeg!
Gamle Thomas Nielsen, nu afdød formand for LO gennem 15 år, formulerede det således i sin afskedstale da han gik af i 1982: »Fagbevægelsen har sejret - ad helvede til!«
Jeg tror, han havde set et billede. Ligesom Michael Kulke, jeg selv, og andre afsporede pladdernakker...
Hans Hougaard
Slåenvej 22, Taulov
7000 Fredericia
Jeg har aldrig set noget så dumt på skrift før. Hvad er det for noget at skrive om grådighed, vi har aldrig fået så lidt i løn i forhold til alle andre faggrupper. Da jeg begyndte at køre eksport for henved 40 år siden, tjente man cirka tre gange det, en hjemmechauffør tjente, men i dag kan man knap tjene det samme, og det afsavn, man lider, kan ikke erstattes senere i livet.
Allan Jensen
Midtvangen 6
8400 Ebeltoft
Velkommen til 2010. Hr. Kulke, vi bliver presset allesammen til at arbejde mere effektivt og hurtigere, men til en lavere løn.
Du kan også læse, at vognmænd skal skære i tillæg på lokalaftaler for at holde lønnen nede - det bliver de opfordret til af deres arbejdersgiverforening. Lønstigninger, som ledere og chefer forhandler sig frem til, er også en del større end vores, og det kan du også læse om.
Jeg kan ikke sætte mig ind i din verden på den anden side af sundet mht. udenlandske chauffører og de danske vognmænd, som udnytter dem, fordi de er bange for at blive smidt hjem, hvis de brokker sig over løn el. arbejdsvilkår. Jeg tror ikke, du kunne tænke dig at skulle have de samme arbejdsbetingelser, som de får.
Hvis jeg tager fejl, kan du sikkert få et arbejde hos en af disse vognmænd, både i Danmark og Sverige, og så prøve, om din overbevisning stadig står ved magt.
Carsten Hjorth
Egegårdsstien 7
2610 Rødovre
Kommentar til Hans E. Kratholm Rasmussen: Nu ligger landet sådan, at nogle af de navne, du nævner, også er i fængsel, eller har været, for det, de har foretaget sig, er groft kriminelt og har ikke en pind med denne sag at gøre. Og til påstanden: "Man har udvidet EU, så industrien kan få billig transport". Hvis det da kun var derfor, så var der da ingen grund til, de kom i EU, nej, det er et langt større politisk spil, også i forhold til EU og Rusland.
Og til Kurt Gjelstrup-Jørgensen: Ja, man kunne have forventet at få de ord fra dig. Det eneste kodeks, der var, var, at Østrig og Schweitz var de eneste lande, man havde respekt for, og bare bl.a. ikke smed cigaretskodder ud af vinduet i. Men det er nemt at fortrænge og bare svine andre til.
Der er ingen, der siger, at en dansk chauffør ikke kan flytte til f.eks. Letland og tage job dér til 15.000. Så kunne det være, man finder ud af, at det måske ikke er en så dårlig løn alligevel, og selvom en dansk chauffør kører hver eneste uge til Italien, så har vi ikke Italiensk løn, vel?
Jeg var i den periode, jeg kørte Italien, kun i DK fra lørdag til søndag aften, hvor jeg så kørte til Sverige for at losse og læsse om morgenen, men tror nu nok, at Skat med loven i hånden kunne have dobbeltbeskattet alle, der kørte sådan - også de andre EU-lande, vi opholdt os i.
Og til sidst, Kurt, hvor mange sager er det lige, der er lige nu, hvor I har fundet ud af, at folk i lang tid har kørt langt under jeres lønforhold, og nej, som du kan se af konkurser i Danmark, har jeg slet ikke lyst til at være vognmand i et så dyrt land som Danmark.
Michael Kulke
Skolgatan 4
28010 Sösdala
Sverige
[add:218]