Holland dropper afgiftssystem
Holland, der hidtil har stået som den vigtigste ledestjerne for de danske planer om et intelligent system for kørselsafgifter, dropper nu tilsyneladende arbejdet med en ambitiøs GPS-baseret kørselsafgift. Det oplyser Hollands transportminister, Camiel Eurlings, ifølge avisen Volkskrant, og det får Dansk Transport og Logistik til at opfordre til fornyet eftertanke på Christiansborg.
»I Holland, hvor udviklingen af det mest intelligente system for kørselsafgifter indtil den nye regeringsbeslutning skulle blive en realitet i 2016, forventer man, at prisen for systemet ville blive 30 mia. kr. – bare for at beskatte hollænderne på en anden måde. Det kan have været en af grundene til, at hollænderne ifølge landets transportminister har store betænkeligheder ved systemet og desuden peger på stor folkelig modvilje mod projektet som begrundelse. Den nyhed bør føre til en grundig eftertanke hos politikerne i Danmark,« siger DTLs adm. direktør, Erik Østergaard.
DTL mener dog, at det hollandske system lød til at være den bedste bud på markedet til at opfylde den danske regerings krav, når det vel at mærke engang var færdigudviklet.
Grønt og intelligent
»Det var grønt og intelligent, hvorimod den tyske Maut til sammenligning er en ren skat, som hverken flytter kørselsmønster eller eliminerer trængsel – og så oven i købet koster hele 20 pct. i administration, hvad der i disse højteknologiske tider nærmest må kaldes en falliterklæring, at det ikke kan gøres langt billigere. Det er en ekstrem dyr måde at opkræve skat på og i hvert fald ikke en grøn kørselsafgift. Nu må regeringen sammen med forligspartierne finde ud af, om planerne om indførelse af kørselsafgifter for såvel person- som lastbiler er den rigtige vej frem eller om der ikke findes langt mere effektive midler til at nedbringe den samlede transportsektors CO2-udledning. Godstransporterhvervet er i forvejen hårdt ramt af krisen, så det er afgørende, at en eventuel anden vej for regeringen ikke samlet set betyder en øget beskatning af godstransport. Også fordi skat på godstransport alligevel ikke er adfærdsregulerende, da godset jo skal frem under alle omstændigheder,« siger Erik Østergaard.
Hollænderne skal til valg om kort tid, og det ledende regeringsparti, CDA, vil ifølge Fagpressebureauet i sit valgprogram kun have en mindre ambitiøs udgave af en kørselsafgift med i sit valgprogram.
[add:194]