23948sdkhjf

Svindelsagen fra Odense: Luksusrejser til fjerne lande

Både Borneo og Venezuela stod på rejseprogrammet, når Gorba Spedition bestilte ture ud i verden. En båndet samtale ført om en af rejserne medfører, at der nu kan sættes navn på hoved- og bipersoner i bedrageritiltalerne i sagen fra Odense.

”Ud at se med DSB.”

Det var ikke ligefrem mottoet hos Gorba Spedition, mens firmaet stadig flød oven på frem til forsommeren 2001.

Når der skulle bestilles rejsebilletter, gik turen ikke på skinner, men på vinger. Den fornøjelse kostede SAS 111.717 kroner for seks returbilletter til forskellige rejsemål.

Ifølge en afhøring af Søren Damgaard Brøner i juli 2001 blev der på medtiltalte Bent Jacobsens foranledning oprettet en konto hos SAS. Søren Damgaard Brøner erindrede så ikke i Retten i går, at han tidligere havde forklaret, at det var Bent Jacobsen, der stod fadder til kontoen.

”Jeg erkender at have sagt det, men jeg har aldrig hverken set eller hørt ham oprette den,” sagde Søren Damgaard Brøner.

Roller på plads

Anklager Annette Krogsgaard har tidligere flere gange slået på, at idemanden til de mange bedragerier var Bent ”Overarm” Jacobsen. Det er der mere og mere, der tyder på, hvis man skal tro Søren Damgaard Brøners udtalelser til politiet under de utallige forhør fra sommeren 2001 – både vedrørende rejserne og de andre bedrageriforhold.

Til gengæld står det også klart, at Henrik Jensen figurerede som stråmand i Gorba Spedition, selv om det på papiret var hans firma.

Stråmand Jensen

I april sidste år bestilte Søren Damgaard Brøner to returbilletter til Borneo til Henrik Jensen. Samlet pris 65.532 kroner.

Et par dage inden afrejsen fører Bent Jacobsen en mobilsamtale med Søren Damgaard Brøner:

Bent Jacobsen siger: ”Jeg har givet fantasten nogle penge (13.000 kroner red.), så han kan komme af sted.”

I Retten erkender Søren Damgaard Brøner, at fantasten var Henrik Jensen. Da Henrik Jensen ringer til Søren Damgaard Brøner for at få afrejsetidspunkt, spørger førstnævnte, hvor lang tid der er bestilt – syv eller otte dage.

”Der er bestilt til syv,” svarer Søren Damgaard Brøner.

Det er Henrik Jensen utilfreds med og siger blandt andet: ”Det skal være otte, og det skal være på business class.”

”Du skal kraftedeme ikke snakke sådan til mig,” replicerer Søren Damgaard Brøner på den båndede samtale.

Undrer anklager

”Du har gang på gang forklaret, at det er Henrik Jensen, der er chefen, og at det er ham, der giver ordre i Gorba, så jeg hæfter mig ved, at du snakker sådan til ham,” pointerede Annette Krogsgaard.

Søren Damgaard Brøners begrundelse var, at det var ham, der til dagligt sad i ”den varme stol” hos Gorba, fordi kreditorerne var begyndt at jagte firmaet, og at han derfor var lidt kort for hovedet. Han tilføjede, at Henrik Jensen ikke blev sendt til Borneo af nogen, men at han rejste, fordi han gerne ville.

Fik fuldmagt

Henrik Jensen skulle rejse 15. april. Den dag udspillede følgende samtale sig mellem Bent Jacobsen og Søren Damgaard Brøner:

Søren Damgaard Brøner: ”Har du flere benzinkort, der dur.”

Bent Jacobsen: ”Nej.”

Søren Damgaard Brøner: ”Heller ikke det til Jet.”

Bent Jacobsen: ”Nej.”

Søren Damgaard Brøner: ”Vi to har et problem. Vi skal have fat i en vis herre, inden han rejser. Det er halvdyrt at fylde benzin på den store slæde.”

Bent Jacobsen: ”Det er i orden. Han har lavet en fuldmagt. Jeg er jo ikke helt bagud.”

Søren Damgaard Brøner: ”Nå, det var godt. Jeg blev kraftedeme helt nervøs.”

To gange Paris

To bestilte rejser hos SAS var til Paris. Begge ture blev foretaget af en søster til en af Bent Jacobsens venner.

Sammenlagt kostede rejserne 6.558 kroner.

Søren Damgaard Brøner har over for politiet erkendt, at det var Bent Jacobsen, der gav ham ordre på at bestille turene.

I marts 2001 rejste Bent Jacobsens ven til Venezuela på Gorbas regning. Den tur erindrer Søren Damgaard Brøner intet om, mens en tur til Malaga samme måned til en pris af 10.567 kroner gik til en af hans venner, Alex Bugge Johansen.

”Meningen var, at Alex skulle betale, når fakturaen kom, men jeg så den aldrig,” sagde han.

Dyre rejser var ikke det eneste, Gorbas kreditorer blev lænset for. Der blev også købt blandt andet tøj, telefoner og smørrebrød, uden at leverandørerne så en krone. Vi følger op på sagen på mandag.

Læs også: ”Misbrugte benzinkort i flæng.”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078