23948sdkhjf

Telefonaflytning i stor svindelsag

Den tiltalte fra Gorba Spedition, der har haft problemer med at huske sagsforløbet, fik i går genopfrisket hukommelsen via nogle båndede telefonsamtaler, der blev afspillet i Retten.

Klokken 13.40 i går eftermiddags forsvandt lyset i retssal 2 ved Retten i Odense. Det skete, mens en af de tiltalte, Søren Damgaard Brøner blev afhørt om sin rolle i svindelsagen om bl.a. belåning af fakturaer på fiktive transporter. Lyset i retssalen kom igen efter 10 minutter, men for manden på anklagebænken svandt lyset mere og mere, efterhånden som dagen skred frem.

Det skyldtes, at anklageren, politifuldmægtig Annette Krogsgaard i går fremlagde den ene båndede samtale efter den anden, der var ført med Søren Brøner i den ene ende af røret.

Brøner, som ved et retsmøde i sidste uge nærmest led af hukommelsestab, blev gennem samtalerne konfronteret med sin egen rolle i svindelsagen via sin ansættelse i firmaet Gorba Spedition i Odense.

Fandt firmaer på internettet

Det var først og fremmest samtaler med to af de andre tiltalte, revisoren CK og Bent Jacobsen, samt med ansatte i Finance Credit Danmark A/S, Søborg, der blev afspillet.

Telefonsamtalerne omhandler tiden omkring påsken 2001. Det fortælles i detaljer, hvordan belåningen af de fiktive fakturaer fra Gorba Spedition skulle foregå.

Søren Brøner og CK fandt begge via internettet en række udenlandske firmaer, som de bestemte, at Gorba Spedition havde kørsel for - i hvert fald ifølge de fakturaer, der blev sendt til Finance Credit Danmark A/S til belåning. Ifølge telefonsamtalerne var det vigtigt, at de firmaer, som Brøner og CK fandt frem, var fra lande, hvor Finance Credit er repræsenteret.

BJ styrer slagets gang

Under hele forløbet har Søren Brøner meget tæt telefonisk kontakt med Bent Jacobsen, som han ved forrige retsmøde afviste skulle have nogen bestemmende indflydelse i Gorba Spedition.

Ikke desto mindre afslører telefonsamtalerne, at det er Bent Jacobsen, der styrer slagets gang og presser på for at Brøner og CK skal finde egnede firmaer, som man kan skrive fakturaer til og videresende til Finance Credit, der skal belåne fakturaerne og udbetale pengene til Gorba Spedition. “Så er det med at komme i omdrejninger nu,” siger Bent Jacobsen bl.a. til Søren Brøner i en af deres mange telefonsamtaler.

Kendte danske firmaer

I alt sender firmaet 32 fakturaer af sted til belåning. Det er Søren Brøner, der stempler og pakker fakturaerne, men det var ikke ham, der skrev fakturaerne, oplyste han i Retten. For at fremskynde udbetalingen kører Søren Brøner selv over og afleverer fakturaerne i København. De 32 fiktive fakturaer repræsenterede en værdi på godt fem millioner kroner.

Der skulle også bruges danske firmaer ved belåningen, og Søren Brøner og Bent Jacobsen drøfter indgående i telefonen, hvilke transportfirmaer Gorba Spedition “har kørt for”. Flere kendte transportfirmaer bringes på bane som mulige emner, og bl.a. bliver fakturaer udstedt til Roost Spedition, HCS, System Fragt, Agrinorcolc og Per Damgaard Transport sendt til belåning hos Finance Credit.

Desværre for de kreative folk hos Gorba Spedition, så reagerer de pågældende firmaer på de tilsendte fakturaer ved at kontakte Finance Credit og fortælle, at de intet har at gøre med Gorba Spedition.

Røde lamper lyser

Udbetalingerne trækker ud, og Finance Credit meddeler i telefonen Søren Brøner - som i forhold til folkene hos Finance Credit optræder under navnene Henrik Jensen og Per Olsen - at de ikke kan “købe” (belåne, red.) fakturaerne til de nævnte danske firmaer. Det meddeler Brøner til Bent Jacobsen i telefonen, og herefter drager Jacobsen rundt til en række fynske transportfirmaer, som han forsøger “at få lov til” at skrive en faktura til, men uden held.

Enden på historien bliver, at Finance Credits konsulent meddeler Søren Brøner (som i samtalen kalder sig Per Olsen), at de ikke kan “købe” Gorba Speditions fakturaer. “Når der kommer fem fakturaer retur, så begynder ledelsens røde lamper at lyse,” meddeler konsulenten til Søren Brøner/Per Olsen den 25. april.

Derefter opgiver de tiltalte at få penge fra Finance Credit og vender i stedet blikket mod Midt Factoring. Dette forhold belyses ved næste retsmøde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062