23948sdkhjf

Chauffør stopper efter to barske oplevelser

Først blev Birger Skotte, Gedser, gasset i Tyskland. Få måneder senere blev han vidne til overfaldet på en kollega på en fransk rasteplads. Nu kan psyken ikke holde til mere, og efter 26 år i branchen vil han aldrig sidde bag rattet i en lastbil igen.

I 1975 indledte den nu 49-årige Birger Skotte, Gedser, sin karriere som én af landevejens folk bag rattet i sin lastbil. Natten mellem 23. og 34. oktober sidste år blev der godt og grundigt sat punktum for hans liv som eksportchauffør.

Da oplevede han ufrivilligt et bestialsk overfald på en belgisk chauffør på en rasteplads i Frankrig. Nøjagtig tre måneder forinden var det ham selv, der var offer for en voldsom oplevelse på en rasteplads ved Wuppertal, hvor han blev gasset i sin bil, mens han lå og sov.

”Nu har jeg kørt det bil, jeg skal,” siger Birger Skotte, som stadig går til psykolog for at få tingene bearbejdet.

En aften som alle andre

Om aftenen ved 18-tiden den 23. oktober 2001 kørte Birger Skotte ind på en stor rasteplads ved Lyon, Frankrig, hvor han ville tilbringe natten. Dagen derpå skal han læsse op og fortsætte turen. Birger Skotte gætter på, at der i forvejen holdt omkring 150 lastbiler.

En times tid senere kommer et fransk indregistreret køretøj. De to chauffører hilser på hinanden. Birger Skotte går til køjs ved 23-tiden.

”Jeg vågner kvarter over tre, fordi der er larm. Og jeg tænker, det er nok en turistbus. Folk er ikke flinke til at vise hensyn, selv om der er folk, der sover,” fortæller chaufføren. Birger Skotte sætter sig op og letter forsigtigt på gardinet for at se, hvad der foregår.

Voldsom opvågning

Udenfor - mellem den danske og franske lastbil - står to personer med pistoler og ansigtet tildækket.

”Jeg bliver fuldstændig paralyseret, da der pludselig lyder et brag fra den modsatte side af den franske bil. Det er venstre siderude, der knuses. I løbet af ingen tid er overfaldsmændene inde i bilen. Jeg kan høre en råbe nej, nej nej på fransk, men så lyder der et skud,” fortæller Birger Skotte. Efter tre til fire minutter starter bilen og forlader rastepladsen.

Birger Skotte har senere fået oplyst, at trækkeren blev fundet en halv times kørsel fra rastepladsen. Sættevognen er aldrig fundet. Lasten bestod af whisky.

”Jeg har fået oplyst af det danske politi, at udover skydevåben blev der brugt en mukkert ved overfaldet. Det må betyde, at den belgiske chauffør har været i stand til at afgive forklaring og har overlevet overfaldet. Det hjalp mig til at få lidt nattesøvn igen,” siger Birger Skotte.

Handlingslammet

Den danske chauffør kan ikke forklare, hvad han foretog sig resten af natten – udover at han sad og gloede lige ud i luften.

”Jeg tænkte, den mand er blevet skudt. Da det blev lyst, ringede jeg hjem til vognmanden. Han var indforstået med, at jeg kørte hjem,” siger Birger Skotte.

Det eneste, der stod i hovedet på ham, var at komme hjem i en fart, og han ænsede ikke at kontakte politiet, før han var hjemme i Danmark igen. Selve turen hjem erindrer han ikke meget om, u over at han ind imellem græd.

”Heldigvis indhentede jeg to af mine kolleger i Luxembourg, som jeg fulgtes med. Da jeg kom hjem, satte jeg bilen hos min vognmand, og jeg har ikke sat mig ind i en lastbil siden,” forklarer den tidligere eksportchauffør.

Gik til politiet

Vel hjemme kontaktede han det danske politi, som han fra starten gjorde klart, at han ikke vil vidne i sagen. Det tør han simpelthen ikke.

Han har ikke mange oplysninger om overfaldsmændene, udover at han mener, der var tre, og at det var tale om marokkanere.

Det var det danske politi, der i december sidste år fortalte ham, at køretøjet var fundet og under hvilke omstændigheder. Det gav ham lidt ro i sjælen.

”Indtil da sov jeg kun halvanden time pr. nat. Så vågnede jeg op badet i sved, og ofte vækkede jeg også min samlever, fordi jeg råbte højt i søvne,” forklarer han.

Læs også: ”Birger Skotte forsøger at se fremad.”

Lastbil Magasinet fortæller i morgen om gasoverfaldet på Birger Skotte ved Wuppertal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062