23948sdkhjf

Forgæves forsøg på millionbelåning

Fiktive fakturer blev udskrevet på samlebånd fra Gorba Spedition. Desværre for de tiltalte hoppede factoringselskaberne ikke på limpinden. ”Kunderne” ville heller ikke kendes ved den belånte gæld til speditøren.

I en periode fra 5. marts til 10. maj 2001 forsøgte tre af de seks tiltalte ved Retten i Odense via Gorba Spedition at belåne fakturer ved tre factoringselskaber for ikke mindre end 11.442.633.39 kroner. Forehavendet mislykkedes dog.

De tre bedrageritiltalte er Søren Damgaard Brøner, Henrik Jensen og CK, som er omfattet af navneforbud. Førstnævnte har som den hidtil eneste haft chancen for i Retten at forklare, hvordan tingene gik for sig.

Lå i en kuvert

Søren Damgaard Brøner fortalte under retsmødet, at Gorba Spedition i første omgang tog kontakt til AL Finans A/S, Glostrup pr. mail for at høre, om de kunne gøre forretninger sammen.

Der blev så aftalt et møde, hvor tiltalte mødte op i Glostrup med et omsætningsbudget fra Gorba. Visitten medførte, at der blev indgået en skriftlig aftale, hvor Søren Damgaard Brøner underskrev sig Henrik Jensen.

En dag, hvor Søren Damgaard Brøner mødte ind på Gorbas kontor, lå der en kuvert til ham med tre fakturer, som skulle videresendes til AL. Tilsammen lød de på 3.275.588,15 kroner, og havde factoringsselskabet udbetalt pengene, var der røget 2.620.470,40 kroner lige ned i kassen hos speditøren.

Dårlig hukommelse

”Jeg ved ikke, hvem der har udfærdiget de tre fakturaer. Det hæftede jeg mig ikke ved,” sagde Søren Damgaard Brøner i Retten.

”Du har tidligere forklaret til politiet, at det formentlig var Bent Jacobsen, der gjorde dem klar til belåning,” pointerede anklager, politifuldmægtig Annette Krogsgaard.

Det erindrede tiltalte ikke.

AL Finans A/S kontakter Gorba Spedition, da selskabet får ansøgningen. Der mangler CVR nummer på en af kunderne.

Ifølge politirapporten diskuterer Søren Damgaard Brøner sagen med Bent Jacobsen, hvor han også har forklaret, at han tror, den medtiltalte har lagt penge ud til projektet vedrørende fakturabelåningen.

”Det kan godt ske, at jeg har sagt det, men jeg husker det ikke,” lød svaret.

Underlige mellemregninger

I bevismaterialet foreligger en længere kassebon med mange udregninger. Af den fremgår det, at der fra ansøgningen til AL om belåningen af de 3.275.588,15 kroner først er trukket 20 procent – der kommer kun 80 procent til udbetaling ved belåning – det giver 2.620.470,40 kroner. Fra dem er igen trukket 20 procent eller 524.094,08 kroner. Tiltalte kan ikke forklare, hvem der skal have de penge.

Udregningen ved en anden låneansøgning viser, at af de godt to millioner kroner, som ville komme hjem til Gorba, er der først trukket fem procent, og restbeløbet er så delt med fire. Heller ikke den udregning kan Søren Damgaard Brøner give en forklaring på.

Reagerer ikke

Da AL Finans begynder at stille nærgående spørgsmål, reagerer man ikke hos Gorba.

”Ifølge afhøringen har du forklaret, at Bent Jacobsen gav dig besked på at kontakte Finance Credit Danmark A/S, Glostrup, hvor du ved et møde agerer Henrik Jensen efter ordre fra Bent Jacobsen og Henrik Jensen. Ved mødet medbringer du et budget fra Gorba med en omsætning på 32 millioner kroner til belåning i firmaet,” påpeger anklageren.

Det husker Søren Damgaard Brøner ikke, at han har sagt. Han forklarer til gengæld, at Henrik Jensen gav ham besked på at kontakte Finance Credit, fordi de havde mere forstand på belåning hos nye selskaber.

Møde med blind makker

Finance Credit vil gerne have et møde med Gorba folkene. Det bliver aftalt til at finde sted på Restaurant Knudsens Gård i Odense.

”Du forklarede 29. juni sidste år, at du forud for mødet mødtes med Bent Jacobsen på en Q8 tankstation, og at han ikke var med på restauranten, fordi Finance Credit kendte ham. Du har også forklaret, at CK var med på Knudsens Gård, hvor han udgav sig for Gorbas revisor Per Olsen, og at CK kom kørende i hustruens hvide bil,” fastslog Annette Krogsgaard.

Ved retsmødet havde Søren Damgaard Brøner ikke speciel lyst til at kommentere oplysningerne.

”Jeg mener ikke, CK var med til mødet. Jeg kan godt se, at jeg var naiv, men vi indgik en aftale, og bagefter stemplede jeg fakturaerne til Finance Credit,” forklarede han.

Forholdet mislykkedes

Gorba fremsendte i alt 20 fiktive fakturaer til Finance Credit, lydende på godt 5,1 million kroner. I belåning ville de have udløst godt 4,9 million kroner.

Ikke helt professionelle. Sådan kan ansøgningen beskrives. Dels var der udstedt fakturaer til kunder i lande, hvor man ikke kunne undersøge soliditeten, og dels manglede der igen CVR numre.

Søren Damgaard Brøner fortalte, at han ikke vidste, at man ikke kan belåne fakturaer i alle lande.

”Vi fik besked fra Finance Credit, at kunderne ikke kendte os, og at andre gjorde indsigelser mod fakturaerne,” sagde tiltalte.

”Du har tidligere forklaret, at Bent Jacobsen sagde til dig, at du skulle sige, at Gorba havde kørt i et andet regi,” indskød Annette Krogsgaard.

Heller ikke det huskede Søren Damgaard Brøner, og han påpegede, at han fik ordene lagt i munden ved afhøringerne.

Skud fra hoften

Den udtalelse fik anklageren til at skyde med skarpt.

”Lægger jeg ordene i munden på dig, og er det ikke korrekt, at du tidligere har sagt, at du følte dig presset af Bent Jacobsen, og at du hentede Gorbas budget hos CK, og at du undrede dig over de udenlandske kunder samt over, at du aldrig så kunder hos Gorba, og at du mente, at fakturaerne dækkede over transporter, som aldrig fandt sted,” lød hendes svada til tiltalte.

Søren Damgaard Brøner erkendte, at han havde sagt nogle af tingene, men at han nu ikke huskede noget. Med hensyn til de udenlandske kunder, havde han ændret opfattelse. De kunne meget vel have eksisteret.

Forestilling fortsætter

Ved retsmødet nåede man ikke til sidste belåningssag, som involverer Midt Factoring A/S, Ikast, som heller ikke udbetalte en krone til Gorba Spedition.

Der kommer øjensynligt helt nye og tungtvejende beviser mod de tiltalte på bordet ved næste møde i Odense. Anklageren ligger nemlig inde med båndede telefonsamtaler mellem de tiltalte, som politiet tappede i perioden op til fængslingen. Alle tre har stadig fast adresse i arretshuse. Båndene afspilles ved næste retsmøde. Lastbil Magasinet følger op på sagen.

Læs også dagens anden artikel: "Hukommelsestab i Retten”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062