23948sdkhjf

FDL ønsker mere respekt for branchen

Nytårsudtalelse fra Jens Tidemann, formand for Foreningen Af Danske Langtursvognmænd.

"Med Anders Fogh Rasmussen i spidsen for den ny regering er det nye og heldigvis mere erhvervsvenlige toner, der lyder fra Christiansborg. Nye toner er også, hvad FDL mener, vognmændene skal anslå i bestræbelserne på at genskabe et godt image. Vi skal ud i en positiv dialog med de øvrige grupper i samfundet.

2002 skal være året, hvor de organiserede vognmænd for alvor viser, at de er ansvarlige og vil tage hensyn til såvel trafiksikkerheden som til miljøet. Vi skal ud og forklare, at vi ikke er osende og larmende ulykkesfugle eller irriterende forhindringer for andre trafikanter, men at vi er på vejene for at holde samfundet i gang.

Ved at stille krav til os selv, og vise omverdenen, at vi er ansvarlige, kan vi bedre tillade os at stille krav.

FDL's budskab til den ny regering og til trafikminister Flemming Hansen er ønsket om en klar og langsigtet politik. Godt nok syner godt seks tusinde lovligt godkendte vognmandsfirmaer ikke af så meget, men vognmandsbranchen er samfundets nerve. Uden lastbilerne vil samfundet gå totalt i stå.

Med en økonomi, der er i mange vognmandsfirmaer er presset helt i bund, er der behov for en politik, der kan skabe arbejdsro og stabilitet i planlægningen. FDL sætter sin lid til, at den ny regering vil lytte til de signaler, der kommer fra hele erhvervslivet.

En regering skal ikke løse vore problemer, men heller ikke forværre dem. Den tidligere regering førte en politik, der i for høj grad var præget af kortsigtede løsninger og kassetænkning. En alt for bastant og ensidig afgiftspolitik har været med til at slå en indtil nu velfungerende vognmandsbranche i stykker. Lastbiltransport er samfundets nerve, og der er intet reelt alternativ til at transportere godset.

Lastbilerne flytter cirka 80 procent af den totale varemængde i Europa. Næsten alle arbejdspladser er på en eller den anden måde afhængig af lastbiler. Hver gang en vare flyttes, stiger varen i værdi, så transport er i realiteten en værdiskabende faktor og ikke bare en nødvendig omkostning, som nogle påstår.

Midt i den overdrevne snak om, hvor meget lastbiler fylder, forurener og slider på vejene, er det vigtigt at pointere, at ingen lastbiler kører for sjov og for at irritere andre trafikanter. Alle lastbiler kører med varer for at holde samfundet i gang og bevare friheden til og muligheden for at købe de ønskede varer, uanset hvor man har valgt at bo.

Politisk har man ved hjælp af øgede afgifter og restriktioner pålagt de danske vognmænd meget store omkostninger. Bægeret er fuldt, og der er ingen grund til at lægge skjul på, at vognmændene for eftertiden vil sende regningen for eventuelle nye afgifter direkte videre til forbrugerne.

Ved at sætte samfundets muligheder for udveksling af varer i stå, som det gentagne gange er sket blandt andet gennem øget beskatning, manglende udbygning af vejnettet eller på anden måde forringe vognmændenes arbejdsvilkår, lammer man samfundets udvikling både økonomisk og velfærdsmæssigt. Og det har vi ikke råd til.

Derfor opfordrer FDL den nye regering til at lytte til vognmandsbranchen og skabe fornuftige rammer, så vi får mulighed for at overleve. Det vil gavne hele samfundet og være med til at få det økonomiske kredsløb i gang igen."

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063