23948sdkhjf

Skuffet over manglende miljøtilskud

Nytårsudtalelse fra ITD's formand, Egon Sørensen, Hanstholm.

”Det er et faktum, at godstransport – og ikke mindst international godstransport - er en afgørende forudsætning for vort samfunds velfærd. På de europæiske landeveje kører der døgnet rundt tusindvis danske eksportvogntog, der yder en stor indsats til gavn for det danske samfund. Jeg retter i min nytårshilsen en særlig tak til de mange tusinde mennesker i transportbranchen, der er med til at sikre den store danske udenrigshandel.”

Sådan siger formanden for ITD, Egon Sørensen, i sin nytårsudtalelse. Og han fortsætter:

”Her kort før årsskiftet fik vi en ny borgerlig regering i Danmark. ITD hilser den nye regering velkommen, og vi glæder os til i det nye år at se resultaterne af de nye vinde, der kommer fra Christiansborg. Vi byder specielt velkommen til den nye trafikminister Flemming Hansen, som vi glæder os til at få et godt og tillidsfuldt samarbejde med. Samtidig er det os en glæde, at Kaj Ikast, som i alle årene har haft et nært forhold til transportbranchen, er blevet formand for Trafikudvalget.

Vi har de bedste forhåbninger om, at den nye regering vil føre en erhvervsvenlig og fremadrettet politik, som kan øge Danmarks konkurrenceevne.

Til gengæld er vi i branchen dybt skuffede over, at det stadig ikke er lykkedes at få udbetalt det miljøtilskud til EURO-3 motorer, som blev lovet vort erhverv for over et år siden. Jeg skal stærkt appellere til vore myndigheder og politikere om, at pengene nu bliver udbetalt som lovet.

I de kommende år står branchen over for nye udfordringer. En af dem er, at Tyskland om et års tid indfører en ny vejafgift for lastbiler, som kommer til at ramme de danske eksportvirksomheder meget hårdt. Vi beklager dybt, at den tyske vejafgift bliver indført. Det er efter vores opfattelse et klart tilbageskridt for EU-samarbejdet, at man nu afblæser en fælles aftale om afgifter og giver mulighed for nationale særordninger. Vi appellerer derfor fortsat til, at man i EU arbejder for fælles løsninger – alt andet er ikke vejen frem.

Danmark er en del af et Europa, der i højere og højere grad fungerer som ét marked i en global udvikling. Vi kan ikke nøjes med at hygge os og klare os selv. Det er noget vi som eksportvognmænd har vænnet os til i mange år. Desværre er vi ikke med i euroen her ved årsskiftet, men vi er dog ikke i tvivl om, at euroen om få år vil blive indført i Danmark. Medlemmerne af ITD vil under alle omstændigheder arbejde og tænke i euro og bruge den som en helt almindelig del af deres hverdag fra årsskiftet.

Transportbranchen er hårdt trængt i disse år. Vore medlemmer føler sig tynget af komplekse regler, hård konkurrence fra udlandet og ikke mindst af høje omkostninger.

Dette stiller store krav til vore medlemmer i de kommende år. Tilpasningsevne, kompetenceudvikling og effektivitet er nogle af nøgleordene for, at vi fortsat har et konkurrencedygtigt dansk transporterhverv.

Vi er i ITD lidt stolte over, at de senere års massive indsats for at tilgodese miljøet i vores branche har båret frugt. De danske eksportvognmænd hører i dag til de, der har de nyeste og mest miljøvenlige køretøjer i hele Europa, og i ITD kan vi tilbyde en lang række værktøjer og hjælpemidler, der gør vore medlemsvirksomheder i stand til at imødekomme voksende miljøkrav fra transportkøberne.

Vi glæder os til også i det kommende år at kunne udvikle nye services og tiltag, der kan fremme vore medlemmers konkurrenceevne. Vi satser i 2002 meget på at videreudvikle dialogen og samarbejdet mellem vore medlemmer og vil i form af fyraftensmøder og virksomhedsbesøg i Danmark og udlandet søge at inspirere virksomhederne mest muligt. På den måde vil vi fremme nytænkning og kreativitet, som vil være en vigtig forudsætning for fremover at kunne begå sig i et internationalt konkurrencemiljø.

Vi ønsker alle vore medlemmer, deres familier og ansatte samt alle i transportbranchen et godt og lykkebringende nytår 2002, og siger tak for den store opbakning, som medlemsvirksomhederne altid viser ITD. Den opbakning er hele grundlaget for foreningens arbejde, og den sætter vi meget stor pris på.

De samme nytårsønsker går også til de danske politikere og myndigheder samt til vore mange gode samarbejdspartnere. Vi ser frem til et spændende år 2002.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078