23948sdkhjf

Virksomheder bruger varebiler på gule plader i strid med reglerne: Nu skal de vejledes

Mange virksomheder benytter varebiler på gule plader i strid med reglerne. Derfor iværksætter Motorstyrelsen en målrettet indsats og sender vejledningsmateriale i form af breve til alle firmaer, der har varebiler. Konsekvensen af at overtræde reglerne kan være efterbetaling af afgift.

67.000 virksomheder i Danmark modtager i denne tid vejledning om anvendelse af varebiler.

- Vores kontroller viser, at mange virksomheder ikke overholder reglerne for brug af varebiler. Derfor iværksætter vi nu en målrettet indsats til virksomhederne med et vejledningsmateriale om, hvad der er erhvervsmæssig og privat kørsel, siger underdirektør Claus Holm fra Motorstyrelsen i en pressemeddelelse.

Gulpladebiler, der er registreret til erhvervsmæssig kørsel, må som udgangspunkt ikke bruges privat, da der ikke er betalt fuld registreringsafgift. Hvert år behandler Motorstyrelsen omkring 200 kontrolsager om overtrædelse af reglerne for anvendelse af varebiler. Hvis man overtræder reglerne, skal man betale privatbenyttelsesafgift op til tre år tilbage i tid.

Det er virksomheden, der har ansvaret for, hvordan dens varebiler bliver brugt, og derfor er det også virksomheden, der skal betale, hvis reglerne bliver overtrådt. Af den grund opfordrer Motorstyrelsen virksomhederne til at informere deres ansatte om reglerne.

- Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov for at styrke regelefterlevelsen på området, og det gør vi ved både at vejlede og kontrollere. Vores vejledningsindsats bliver fulgt op af kontroller, hvor vores kontrolmedarbejdere i samarbejde med politiet blandt andet vinker varebiler ind til siden for at tjekke, om reglerne bliver overholdt, siger Claus Holm.

Det fremgår fx af Motorstyrelsens vejledningsmateriale, at det er tilladt at hente frokost i arbejdstiden i en varebil. Men det er i strid med reglerne at aflevere og hente børn i forbindelse med kørsel til og fra arbejde i en bil på gule plader.

Man kan købe tilladelse til privat brug

Hvis virksomheder vil bruge gulpladebiler til private formål nogle få gange om året, kan de købe dagsbeviser i appen ”Dagsbevis” eller i Motorregistret. Der kan købes 20 dagsbeviser til den samme varebil indenfor et år.

Vil virksomheden bruge varebilen til private formål oftere end 20 gange om året, kan de omregistrere bilen, så den kan benyttes til både erhvervsmæssige og private formål. Ved omregistrering skal bilen have monteret papegøjeplader, og der skal betales privatbenyttelsesafgift.

Motorstyrelsen vil fremover sende en vejledning hvert halve år til de virksomheder, der har anskaffet sig en varebil indenfor det seneste halve år. Det skal være med til at sikre, at alle er orienteret om reglerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093