23948sdkhjf

Flemming faldt og mistede et halvt år: Ny kampagne skal redde andre

Arbejdstilsynet sætter spot på sikkerheden i vejgodstransport. Nu skal bedre vaner og ledelse på afstand mindske ulykkerne.

Falduheld, forstuvninger og uheld ved af- og pålæsning. 

Det er desværre hverdag for mange chauffører i den danske transportbranche. 

Faktisk viser Arbejdstilsynets tal, at der hvert år anmeldes omkring 1.200 arbejdsulykker blandt chauffører – svarende til tre ulykker hver dag.

Derfor lancerer Arbejdstilsynet nu en målrettet indsats, som skal hjælpe vognmænd og kørselsledere med at styrke sikkerhedskulturen. 

Målet er færre ulykker, lavere sygefravær og mere stabil drift.

Souschef i Arbejdstilsynet, Lars Uldall Beck, peger på, at sikkerhed ikke kun handler om at undgå personskader – det har også betydning for hele forretningen.

- En god sikkerhedskultur giver tilfredse kunder, en bedre bundlinje – og gør det nemmere at tiltrække og fastholde medarbejdere, siger han.

Sikkerhed på afstand kræver ledelse

Mange chauffører arbejder alene og håndterer læsning og aflæsning uden direkte kontakt med kontoret. 

Derfor har Arbejdstilsynet særligt fokus på, hvordan virksomheder kan udøve god sikkerhedsledelse – også når chaufføren er på afstand.

- Formålet er at give virksomhederne konkrete værktøjer til at styrke sikkerheden i hverdagen. Det handler ikke om store systemer, men om at skabe bedre vaner og opmærksomhed, siger Lars Uldall Beck.

De nye virksomhedsforløb skal hjælpe med at omsætte generelle regler til konkrete arbejdsgange og rutiner – med fokus på det arbejde, der foregår på ramper, terminaler, byggepladser og i baggårde.

- Jeg tænker på ulykken hver dag

Et af de områder, der typisk fører til skader, er håndtering af gods fra lad og lift.

Chauffør Flemming Pedersen er én af dem, der har betalt prisen. 

Han faldt ned fra sin lastbil og var sygemeldt i et halvt år.

- I dag gør jeg så vidt muligt det hele nede fra jorden af – i stedet for at skulle kravle op på bilen. Så kan jeg smide stropperne indover. Men jeg tænker på ulykken hver dag, siger han.

Arbejdstilsynets indsats lægger derfor også op til mere dialog med chaufførerne – blandt andet ved opsøgende aktiviteter på rastepladser og andre aflæsningssteder rundt om i landet.

Mød Arbejdstilsynet på Transportmessen

Arbejdstilsynet vil også være til stede på Transportmessen 2025. 

Her vil de rådgive vognmænd og kørselsledere om, hvordan man arbejder strategisk med sikkerhed – og hvordan det kan mærkes både i medarbejdertrivsel og i driften.

- Sikkerhed er ikke kun et spørgsmål om lovgivning – det er en del af den måde, man driver virksomhed på, lyder det fra Lars Uldall Beck.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073