Vil du have flere chauffører, vognmand? Her er ekspertens råd

Den unge trucker Jesper Borg Nordsig tog for nylig nettet med storm, da han søgte en ny chauffør til sit lille vognmandsfirma via et jobopslag fyldt med humor.
At bruge humoren som greb i rekrutteringen var et træk, der kastede langt flere ansøgninger af sig, end hvad vognmanden fra Lund ellers har været vant til – over 25 mod normalt 7-8 stykker.
Men hvad virker generelt, når vognmænd skal finde nye chauffører?
Lastbil Magasinet har spurgt rekrutteringsekspert og psykolog Lars Lundmann, direktør i Caseflow.io, hvad der virker, når vognmænd skal finde nye medarbejdere.
Humor virker alle steder
– Generelt vil jeg sige, at det, der virker i én branche, ofte også virker i andre. At bruge humor er lige så effektivt i vognmandsbranchen, som det er, hvis du skal søge en akademiker til et ministerie, siger Lars Lundmann.
– Alt har forandret sig på arbejdsmarkedet – undtagen måden vi rekrutterer på. Derfor får det også så mange reaktioner, når man bruger humor i et jobopslag – simpelthen fordi det er så usædvanligt.
Han har også et simpelt svar på, hvorfor nogle jobopslag ikke virker: De er simpelthen alt for kedelige og forudsigelige.
– Tekster i jobopslag kan være kedelige, sjove, interessante eller motiverende. Hvis du læser en kedelig tekst – uanset hvem du er – gider du ikke læse videre, men er tilbøjelig til at stoppe, medmindre du er desperat, siger han.
Undgå den klassiske jobskabelon
Lars Lundmann understreger, at humor kan være én ting i et vellykket jobopslag, men at man også kan bruge mange andre greb – for eksempel at være provokerende og komme med bastante udtalelser.
Det vigtigste, ifølge Lars Lundmann, er at være modtagerorienteret. Mange opslag i dag er nemlig skrevet ud fra arbejdsgiverens perspektiv – ”vi søger en chauffør, du skal kunne dit og dat”. I stedet skal man ifølge eksperten tage udgangspunkt i modtagerens interesser. Hvad går chaufføren op i? Frihed, faste ruter, løn, det sociale osv.
Desuden opfordrer Lars Lundmann til at gøre sproget mere personligt og uformelt – drop det polerede og distancerede sprog og bring dig selv i spil som vognmand, så man ser, at der er et menneske bag opslaget. Det skaber nærhed og personlighed og får opslaget til at skille sig ud.
Ifølge Lundmann følger 95 procent af alle stillingsopslag den samme klassiske skabelon: information om virksomheden, beskrivelse af jobbet, krav til kandidaten, hvad man tilbyder og praktisk info om ansøgning.
– Hvis din udfordring er, at du ikke får nok ansøgninger, så lad være med at følge den skabelon. Vær kreativ! Du skal ikke være kedelig. Du skal ikke følge de gængse formler. Det er den ene side af sagen. Den anden – og måske endnu vigtigere - er at gøre ansøgningsprocessen lettere og sjovere for dem, der skal søge.
Og her kommer noget overraskende: Lars Lundmann opfordrer vognmændene til at droppe den klassiske ansøgningsproces med CV og motiveret ansøgning.
I stedet anbefaler han en ny metode, som hans virksomhed Caseflow arbejder med: korte online spørgeskemaer med relevante spørgsmål om jobbet. Det tager få minutter at udfylde og kræver ikke, at man kan skrive en pæn ansøgning, og for vognmanden er det billigt at bruge.
– At skrive ansøgning og CV er en kunst i sig selv, og er man ikke vant til det, er det svært. Lad os sige, at du har haft et job i 20 år – så har du næppe et opdateret CV, siger han.
Find dine chauffører dér, hvor de er
Mange chauffører er på Facebook, og Lars Lundmann siger, at det er vigtigt at finde chaufførerne dér, hvor de er – for eksempel på Facebook.
– Det er en god kanal – især hvis du som vognmand ikke har budget til større annoncer, siger Lars Lundmann, der også mener, at Jobnet og Jobindex er brugbare – især fordi Jobnet sender opslaget videre til flere platforme.
Endelig er der et simpelt greb, som mange vognmænd overser: Brug dine nuværende chauffører som ambassadører. Det kan være med et citat i jobannoncen om, hvordan det er at arbejde hos dig.
Lars Lundmann foreslår, at vognmænd, der søger chauffører jævnligt, tør eksperimentere med forskellige typer af jobopslag: Brug humor i det ene, personlighed i det andet og drop CV i det tredje – og se, hvad der virker bedst, lyder rådet.
– Så kan man jo sammenligne, hvor mange ansøgninger man får, og hvor meget det ændrer sig, tilføjer han og understreger, at han meget gerne vil høre fra vognmænd, der har lyst til at teste nye måder at rekruttere på.