Danske vognmænd: Afskaffelse af 25-timers reglen vil øge manglen på p-pladser

Debatten om at afskaffe 25 timers-reglen er præget af nogle mildest talt besynderlige synspunkter og argumenter,.
Det vurderer DTL’s adm. direktør Erik Østergaard:
- Blandt fortalerne for at afskaffe reglen er ITD’s formand John Skovrup. Hans primære anke er, at hans medlemmer får “dummebøder” for bl.a. at holde uden for stregerne. Så han vil gerne af med parkeringskontrollen i form af Færdselsstyrelsens P-korps. Han ser tilsyneladende afskaffelsen af 25 timers-reglen som en smutvej til, at P-korpset forsvinder – og dermed også bøderne for ulovlig parkering. Men er det seriøst at foreslå en regel og håndhævelsen af den afskaffet, fordi man gerne vil slippe for bøder for at parkere ulovligt?
Erik Østergaard advarer samtidig imod ITD-formandens ønske om også at få fjernet parkeringsbåsene på rastepladserne:
- Den slags mirakelløsninger vil føre til rent anarki på p-pladserne.
Værn mod social dumping
I samme boldgade finder man DI Transport, som mener, at 25 timers-reglen aldrig har fungeret og at den har presset lastbilerne ud i industrikvartererne. Dette på trods af at reglen har været et væsentligt værn mod social dumping og langtidsparkering blandt østeuropæiske chauffører på danske rastepladser, mener Erik Østergaard.
- Tværtimod må vi forvente, at såfremt 25 timers-reglen afskaffes, vil problemerne, som vi kendte dem for år tilbage, vende tilbage for fuld styrke med langtidsparkerende udlændinge efter EU-Domstolens annullering af hjemkørselskravet hver 8. uge. Som politisk seriøs aktør bør man under alle omstændigheder afvente og se den udvikling an, før man smider barnet ud med badevandet.
Østergaard henviser til, at transportminister Thomas Danielsen har gjort sig bemærket med et synspunkt om, at reglen skal afskaffes, så man bliver fri for håndhævelsen. Dette fordi Færdselsstyrelsen og dens samarbejdspartner EPC ikke kan opkræve ca. 80 procent af de tusindvis af p-afgifter, der er udstedt til udenlandske køretøjer igennem flere år.
- Hokus pokus, det løser samtidig ministerens problem med at skulle finde ny finansiering til Færdselsstyrelsens p-korps til kontrol af 25 timers-reglen. Men det er altså ikke et retssamfund værdigt, at man som politiker vil afskaffe regler og love, fordi myndighederne ikke lever op til deres ansvar om at håndhæve dem. Slet ikke når den danske regering rent faktisk har vundet en sag ved EU-domstolen om 25-timers reglen, tilføjer DTL-direktøren.
Skal vejafgiften også afskaffes?
I slutningen af april var 2/3 af i alt 28.000 bøder for manglende betaling af vejafgift udstedt til udenlandske køretøjer. Et kvalificeret gæt fra Erik Østergaard er, at det bliver endog meget svært at få inddrevet bøderne i udlandet, særligt i lyset af, at både transportministeren og skatteministeren for nylig har erkendt, at vejafgiften, ligesom p-afgifter, ikke er omfattet af internationale aftaler. Derfor kan danske myndigheder ikke bede deres udenlandske kollegaer om hjælp til at inddrive bøderne.
- Men måske Transportministeren vil afskaffe vejafgiften efter samme logik? Det bør transportministeren nok lige forhøre sig om i Skatteministeriet og Finansministeriet, bemærker Erik Østergaard, og tilføjer:
- Dansk Industri, ITD og ministerens løsninger er alene forsøg på at behandle symptomer. Tilbage i virkelighedens verden er det åbenlyst, at det reelle problem er manglende rastepladskapacitet. Og den har været der længe. Vejdirektoratet har for længst dokumenteret det sort på hvidt.
- På visse P-pladser er belægningen flere hundrede procent. I takt med, at trafikken vokser, og vejnettet udbygges, skal der samtidig med udbygges rastepladskapacitet. Men det koster penge. Afskaffelse af 25-timers reglen skaffer ikke flere p-pladser på rastepladserne. Tværtimod vil det yderligere øge presset på p-pladser!
Mere fleksibilitet
Erik Østergaard foreslår, at man i mellemtiden bl.a. kunne afhjælpe kapacitetsmangelen ved en mere fleksibel udnyttelse af den nuværende kapacitet. Det kan ske ved at bruge nogle af p-pladserne til personbiler på de mindre travle tidspunkter, typisk om aftenen og natten, når chaufførerne har brug for parkering til at holde deres hvil.
- Det er også indlysende, at der skal skrappere midler til for at få udlændingene til at betale, hvad de skylder: De skal kort og godt standses og opkræves på stedet, før de kan køre videre, slutter Erik Østergaard.