23948sdkhjf

Nye el-lastbiler skal gøre pantindsamling mere klimavenlig

Dansk Retursystem fik tirsdag overdraget nøglerne til to eActros 300 el-lastbiler fra Mercedes-Benz. Det er de to første serieproducerede el-lastbiler fra Mercedes på det danske marked.

Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler, stod for nøgleoverdragelsen til to af Dansk Retursystems chauffører, som bliver dem, der til hverdag skal køre de to lastbiler i københavnsområdet.
 

De to første serieproducerede el-lastbiler fra Mercedes-Benz, eActros 300, kommer fremover til at hente flasker og dåser med pant fra butikker og restauranter. Herfra kører de til Dansk Retursystems fabrik i Høje Taastrup, hvor flasker og dåser sorteres, og materialerne sendes til genanvendelse.

Årligt giver de to nye el-biler en besparelse på 62 tons CO2 i forhold til de dieselbiler, der tidligere kørte ruten, og det er første skridt mod et ambitiøst CO2-mål. Dansk Retursystem arbejder målrettet på at reducere klimabelastningen fra egne aktiviteter, så den samlede CO2-gevinst ved pantsystemet kan blive endnu større. De seneste syv år har Dansk Retursystem i sin drift sparet 40% CO2 pr. emballage, men målet er at være helt CO2-neutral i 2030.

- Klima og miljø er vigtige parametre for pantsystemet, og vi har en ambition om at være helt CO2-neutral i 2030 - og det gælder hele værdikæden fra forbrugeren slipper dåsen i pantautomaten, til den ligger klar til omsmeltning hos oparbejderen. Alle led skal med. Landevejstransporten er den helt store udfordring i forhold til CO2, og med de to el-lastbiler, vi i dag tager i brug, tager vi endnu et skridt i den retning, siger Dansk Retursystems adm. direktør, Lars Krejberg Petersen.

- Vi er stolte over at tage hul på el-lastbilkapitlet sammen med Mercedes og være de første i Danmark til at få de to første serieproducerede el-lastbiler. Vi håber, at det kan brede sig til mere i årene fremover og at udviklingen gør det muligt at vælge flere grønne løsninger. Samtidig er vi glade for at bo i en fantastisk transportkommune som Høje-Taastrup og være med til at gøre vores gode omgivelser her lidt grønnere.

Fakta om bilerne fra Mercedes-Benz:

- Mercedes-Benz eActros 300
- Serieproduceret eTrucks udviklet fra bunden til eldrift
- Ca. 300 km rækkevidde - dog afhængig af vejr, trafikforhold og kørselsmønster
- Samme nyttelast som diesel på grund af øget tilladt totalvægt for 0-emissions lastbiler
- 20 – 80% opladning med 160 kW på lidt over en time
- Opbygget af Brdr. Plagborg A/S med kasse og BÄR-lift
- Spækket med sikkerhed, bl.a. højresvingsradar, aktiv nødbremse med fodgængergenkendelse og MirrorCam
- Optimal chauffør omfort med bedre acceleration, opvarmet kabine, mindre rystelser og støj
- 85% mindre CO2-belastning i hele bilens vugge tilgrav-forløb over 8 år ved kørsel med grøn strøm


Fakta om Dansk Retursystem:

Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.

Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.201