Ni EU-lande siger fra over for liberaliseringer
Ni EU lande er nu enige om, at der ikke her og nu bør tages yderligere skridt i retning af at åbne op for cabotagekørslen i EU, oplyser DTL. Selvom udgangspunktet for enigheden mellem de gamle og de nye EU-lande er forskellig, så er signalet til Kommissionen entydigt.
De såkaldte Visegrad-lande (Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet) havde på transportministrenes rådsmøde mandag bedt om, at man drøftede cabotage under punktet eventuelt. De fire lande anbefaler, at Kommissionen først fremlægger en rapport af status i markedet, før der kommer et eventuelt forslag til revision af reglerne. Så kan man diskutere denne rapport i en periode og nå frem til en enighed om, hvilke yderligere skridt, der kan tages på et senere tidspunkt.
Det fik en række vestlige EU-lande til at tage bladet fra munden og åbent afvise yderligere liberalisering: Østrig, Danmark, Frankrig, Italien og Belgien bad samlet om, at man tænker sig om, inden man taler om yderligere liberalisering. Fokus skal i stedet være på anvendelse og supplering af de gældende regler for at kunne klare udfordringer med arbejdsmarkedet, manglende overholdelse af reglerne og for at sikre en tilnærmelse af kontrolpraksis i medlemslandene.
»Skal man her og nu finde en fællesnævner, er det, at alle er enige om, at man skal tænke sig overordentlig grundigt om,« udtaler NLA-direktør Søren H. Larsen fra Bruxelles.
Han vurderer, at Visegrad-landene træder på bremsen og beder om en grundig debat, da de er bange for, at en diskussion på nuværende tidspunkt vil bremse for liberalisering. Samtidig ønsker de vestlige lande, at der i stedet for snak om liberalisering kommer fokus på de eksisterende regler, da de frygter en skævvridning af markederne og en proletarisering af transporterhvervet.
Finland og Holland kan tælles med
Søren H. Larsen forudser, at Finland og Holland formentlig vil tilslutte sig de øvrige vestlige landes linje – selvom der ikke er meldinger om, at disse to lande udtalte sig på rådsmødet.
»Finland har i kraft af deres måde at implementere de nugældende cabotageregler på vist, at de ønsker en meget snæver opfattelse af cabotagens væsen. Og Holland har som bekendt lavet en rapport, der ridser ganske alvorlige konsekvenser op i tilfælde af en liberalisering. Jeg er ikke i tvivl om, at man allerede nu godt kan tælle disse to med blandt de øvrige vestlige lande,« siger Søren H. Larsen.
Bliver det tilfældet, vil der ifølge Søren H. Larsen kunne danne sig et blokerende mindretal af gamle EU-lande, hvis Kommissionen skulle fremsætte et forslag om liberalisering.
Kommissionen reagerede på transportministrenes udmeldinger ved at understrege, at den agter at tage alle kommentarer med i betragtning.
[add:369]
[add:393]