DEBAT: Kom ind i kampen
Det er sjovt at tænke på, at vi skal gøre alting billigere. I et i forvejen hårdt presset dansk vejtransporterhverv, hvor vi dagligt hører om konkurser og tvangsopløsninger – så må det da skrige til himlen, at priserne skal endnu længere ned. Måske man skulle have folk som Kristian Pihl Lorentzen med ud i den virkelig verden og se, hvordan en vognmand med en eller to biler skulle forsøge at få tingene til at hænge sammen ved at priserne blev sænket endnu mere. Det er jo ikke fordi at diesel, vægtafgift, forsikring og løn bliver billigere? Ikke så vidt jeg ved.
Endvidere er der endnu ikke kommet et vidunderprodukt, som overtager dieseldrevne lastbiler. Man har ikke hørt om nogen hybridlastbil som kan overtage? Eller en EL lastbiler eller hvad det måtte være. I stedet har man valgt at indføre AD-blue produktet. Endnu et fordyrende led til vognmanden, som han sjældent for dækket i sin afregning. Men det tænker politikerne ikke på i deres jagt på NOX-reducering og CO2 reducering. Bare pålæg de enkelte erhverv flere afgifter og lad dem endelig ikke få nogle alternativer til dieseldrevne lastbiler. Vi vil være det mest grønne land i verden – men vi vil ikke give branchen muligheder for at blive mere grøn. Det er det man kalder god politisk realitetssans.
Kristian Pihl Lorentzen fremføre også et forslag om, at det skal være muligt for modulvogntog at køre om natten og aftenen. I udgangspunktet er det jo et godt initiativ – men her har jeg også en anke. Vi hører igen og igen i medierne, at forskere og professorer fortæller os, at det er skidt for menneskers helbred, livskvalitet og velfærd hvis de skal arbejde om natten. Og dette må da især gælde chauffører med stillesiddende arbejde i lange perioder.
Så bliver der også forslået, at vægten sættes yderligere op. Igen må jeg sige at det er et godt initiativ, men her har jeg også en anke. Hvis man vil sætte akseltrykket op til 13,5 tons på en 2-akslet bil begynder det at knibe. Her vil der nok være en del folk, der vil sige, at det kan man sagtens køre med – og det vil jeg da til en vis grad give dem ret i. Men der vil utvivlsomt blive en større belastning på de enkelte dæk og bremser, hvilket også vil give større slitage og større spild. Hvilket jo også skal dækkes af prisen i den sidste ende. Totalvægten kan man godt sætte op – men her skal der stilles krav til dæk og materiel.
Det endte også med at kørselsafgiften blev droppet – hvortil flere grønne tænketanke var ude med riven og sige at det var for dårligt og at politikerne på Christiansborg havde spillet fallit. Men der var ingen der gik til modmæle eller tog diskussionen op for branchen, så den danske befolkning kunne se hvad danske vognmænd egentlig kæmpe med. Det er jo ikke fordi spørgsmålet om miljøafgifter forsvinder, bare fordi regeringen har droppet ideen midlertidigt. Når krisen engang er slut, og der er plads til at diskutere miljø igen, så kommer dette emne sikkert på bordet igen. Hvorfor er det ikke, at branchen interesseorganisationer går ind og siger, at de gerne vil i dialog omkring dette. Man kunne eventuelt kigge til Tyskland og lave en lignende metode, hvor danske vognmænd kan få refunderet x antal % af deres kørselsafgift. Dette ville også gøre, at udenlandske biler skal betale 100 % afgift og man ville få alle afgifter ind og ikke misse nogen. Samtidig skulle der oprettes et BAG-lignende tiltag i Danmark til at tjekke alle biler, og om de har betalt deres afgift. Staten ville kunne betale disse betjentes løn tilbage mangfoldigt med denne metode.
Så kære vognmænd – hvad får I for jeres fine kontingent ved disse organisationer, og kan disse organisationer lave andet end rygklappe deres medlemmer én gang om året og derefter komme med en nytårsudtalelse der siger: ”Det kunne gå bedre”.
Det kan også være, det er for meget at forlange at forvente, at den danske befolkning skal vide, hvad cabotage, køre/hviletid og vægtgrænser betyder for den enkelte – men man kunne jo give det et forsøg. Jeg spørger bare og stiller mig undrende over for den måde, man vælger at formidle danske vognmænds interesser.
Og kære politikere, kom nu ind i kampen og se på hvad det er der er ved at ske med branchen i Danmark. Ja – vi har et højt lønniveau, og ja, vi har udfordringer med skæv konkurrence fra øst. Men der skal mere strukturerede midler og planlægning til for at dæmme op for disse udfordringer. Større tungvognskontrolapperat og flere kontroller rundt omkring.
Så længe politikerne bliver ved med at skade denne branche, så længe vil vi lide under dette.
Christian Brink Jespersen
Hundegade 33 st., tv.
6760 Ribe
[add:38]
[add:393]