23948sdkhjf

Lastbil-afgiften er droppet

Regeringen har besluttet at droppe den omstridte kørselsafgift for lastbiler, som efter planen skulle have været indført fra 2015. Det oplyser Skatteministeriet.

Afgiften skulle have været på i omegnen af 1,50 kr. pr. kilometer og indbragt statskassen ca. 2,8 mia. kr på årsbasis – mod i dag ca. 370 mio. kr. fra vejafgiften.

»Med en kilometerbaseret kørselsafgift vil transportbrugerne i højere grad selv være med til at betale for de udgifter, som transport af varerne medfører. Det er grundlæggende sund fornuft. Omvendt må vi bare erkende, at afgiften, som det ser ud lige nu, bliver meget dyr at implementere og administrere – både for statskassen og for virksomhederne. Vi står simpelthen ikke med en holdbar model,« siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Den tidligere VK-regering vedtog i 2009 i forbindelse med Forårspakke 2.0 og Aftale om en grøn transportpolitik at indføre kørselsafgifter for lastbiler. Efterfølgende har regeringen i medfør af finansloven for 2012 arbejdet på en model for faktisk at kunne implementere afgiften.

Efter en række indgående analyser af flere forskellige modeller for kørselsafgiften har det vist sig, at omkostningerne til etablering og administration simpelthen vil være for store på nuværende tidspunkt, oplyser Skatteministeriet. Derfor har man nu valgt helt at droppe afgiften. Omkostningerne vedrører bl.a. investeringer i det tekniske udstyr i forbindelse med afgiften, såsom de betalingsbokse, der skal sidde i alle lastbiler, og de kontrolporte, der skal opstilles. Derudover kommer den løbende drift af ordningen.

Regeringen vil dog holde et vågent øje med erfaringer fra andre lande i de kommende år – og lader altså en dør stå på klem for at indføre afgiften senere, når teknologien er mere på plads.

»Vi skal hele tiden se på, om der udvikles teknologiske løsninger, som betyder, at det giver mening at overgå til kilometerbaserede kørselsafgifter. Det gælder i forhold til lastbiler, men det gælder også i forhold til personbiler. Regeringen vil fastholde sin interesse i hvilke muligheder, der kan realiseres. Omvendt må vi også være realistiske og sige, at modellen for kørselsafgifter for lastbiler ikke ligger lige for. Gjorde den det, havde vi holdt fast i afgiften,« siger Holger K. Nielsen.

»Stod vi med en flyvefærdig og solid model, så var der mange gode grunde til at holde fast i afgiften. Men når modellen ikke holder, må vi omvendt konstatere, at det ikke er det rigtige tidspunkt at pålægge erhvervslivet nye afgifter, der bliver dyre at administrere,« siger skatteministeren.

[add:390]

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062