23948sdkhjf

Scania tester selvkørende lastbiler på svensk motorvej

Scania har fået tilladelse af den svenske Transportstyrelsen til at teste selvkørende lastbiler på E4-motorvejen mellem Södertälje syd for Stockholm og Jönköping ca. 300 km syd for Södertälje.

Testkørslerne finder sted i samarbejde med den amerikanske tech-virksomhed TuSimple, der er blandt de førende inden for udvikling af autonome køretøjer og samarbejdspartner for Scania og Traton-koncernen på dette område.

De selvkørende lastbiler skal indsættes i normal drift for Scania Transportlaboratorium AB. Det er Scanias helejede datterselskab, der drives som en vognmandsforretning og dagligt transporterer store mængder gods mellem Scanias forskellige produktionsanlæg i Sverige, Holland og Frankrig.

Testene af de selvkørende køretøjer omfatter teknologi på niveau 4 ud af 5 på den såkaldte SAE-skala, der angiver niveauet for autonomi for selvkørende køretøjer. Niveau 4 angiver, at lastbilerne reelt er selvkørende, men at kørslen af sikkerhedsmæssige årsager hele tiden overvåges af en chauffør ombord på køretøjet.

En af Scanias testingeniører vil også være til stede under kørslen for at overvåge og verificere de data, der overføres til lastbilens styresystem fra de mange sensorer, der muliggør den autonome kørsel.

- Både i USA og i Kina gennemføres allerede i dag testkørsler med lastbiler på niveau 4 på offentlige veje.

- Så vidt jeg ved, er Scania dog den første lastbilproducent i Europa, der tester teknologien på motorveje under normale driftsforhold, siger Hans Nordin, der er ansvarlig for det såkaldte Hub2hub-projekt.

Scania planlægger at udvide testen til hele den 525 km lange strækning mellem Södertälje og Helsingborg i Skåne senere i år.

- I de kommende år forventer vi også at kunne teste teknologien i andre europæiske lande samt i Kina, tilføjer Hans Nordin.

Scania har også testet selvkørende lastbiler til minetransport i Australien siden 2017.

- Erfaringerne fra disse tests viser, at autonome køretøjer kan blive en realitet inden for få år til transportopgaver på afgrænsede områder som miner og terminaler, fastslår han.

Ifølge Hans Nordin er såkaldt Hub2hub-transport - f.eks. kørsel på motorveje mellem store distributionscentre - den første transporttype, hvor selvkørende lastbiler kan blive en realitet på offentlige veje.

- Vi er kommet så langt i udviklingen af selvkørende køretøjer, at teknologien måske er klar til at blive introduceret på markedet for denne type transport inden for de næste fem år. Det vil dog tage længere tid, før autonome køretøjer finder vej til at løse transportopgaver på landeveje med modkørende trafik samt i bytrafik, konkluderer Hans Nordin.

Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vejafgiften andenbehandlet på 38 sekunder
Daimler og Toyota vil bygge lastbiler sammen
Scania lukker Södertälje-fabrik i tre måneder
Mercedes runder elektrisk milepæl i Danmark
Stærke oldschool-V8'ere til P. Olesen
Svensk kraftkarl til CSK
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234