23948sdkhjf

Ny MAN sætter chaufføren i centrum

Den nye TGX-generation er landet i Danmark, og snart følger de øvrige nye MAN-serier efter. Vi fik en af de første ture

MAN’s største lastbil-introduktion i 20 år har haft et stormfuldt forløb i mere end én forstand. Først blev store dele af lanceringen i den spanske by Bilbao i februar forstyrret af et voldsomt stormvejr, og siden satte corona-krisen hele tidsplanen på standby, da lastbilfabrikker over hele Europa lukkede ned.

Både produktion, lancering og tidsplan er der dog siden kommet styr på igen, og i sommerens løb nåede de første eksemplar af MAN’s nye lastbil-generation så til Danmark. Når dette blad udkommer, er MAN i fuld gang med et større roadshow, hvor nye TGX-modeller drager på turné til forhandlere og andre udvalgte steder over det danske land, hvor interesserede vognmænd og chauffører endelig selv kan få lov at se og køre det nye flagskib fra München.

Lastbil Magasinet var blandt de første, som i juli fik lejlighed til at sætte os bag rattet i en spritny TGX-model i dansk terræn. Det foregik fra MAN’s filial i Tilst ved Aarhus, hvorfra vi tog vogntoget på en blandet rute nordpå mod Randers ad motorvejen – og tilbage igen via landevejen og ind gennem det centrale Aarhus og retur til Tilst.

Chaufførens cockpit

Det blev en tur, der langt hen ad vejen bekræftede – og forstærkede – nogle af de indtryk, vi allerede fik ved den første prøvekørsel på en fremragende testrute i Bilbao i midten af februar.

MAN har i lanceringen af den nye lastbil-generation slået på chaufførens rolle – og hvor vigtigt det er at skabe en attraktiv arbejdsplads for at imødegå den forventede mangel på lastbilchauffører i fremtiden. Det ses først og fremmest af det helt redesignede førerhus, hvor ambitionen har været et skabe et cockpit, der ”lægger sig rundt om” chaufføren med alle de mest væsentlige knapper og instrumenter inden for komfortabel rækkevidde.

Missionen er lykkedes, både funktionelt og æstetisk. MAN’s nye førerhus ser ikke kun bedre ud, men arbejdspladsen bag rattet har også fået et væsentligt løft. Det skyldes ikke mindst det nye multifunktionsrat, som er udviklet med nye indstillinger og mere logisk opbygning af funktioner – og så er det helt lavpraktisk lettere at indstille og på flere måder end før.

Ved den første test i Bilbao fik vi stillet en TGX med 470 hk til rådighed, og den blev presset undervejs på den krævende rute, men uden større problemer. Ved testen i det østjyske var demobilen en version med 510 hk – og i begge tilfælde et klassisk test-vogntog med en 4x2 trækker med trailer og 40 tons totalvægt. Med al respekt for det lokale terræn, så var det noget mere overkommeligt for den 12,4 liter store D26-motor at kapere udfordringerne i og omkring Aarhus denne gang.

Men drivlinen er heller ikke det interessante ved den nye lastbil-generation. MAN præsenterede allerede i 2019 en ny motor og en række forbedringer af det eksisterende motor-program, og det er stadig disse velprøvede motorer, der sidder i de nye modelserier. Den store motor-revolution kommer først om et par år, når Traton-gruppen lancerer en fælles motorserie på tværs af lastbilmærkerne MAN, Scania og deres koncern-slægtninge i Nord- og Sydamerika.

Nytænkende infotainment

Rent betjeningsmæssigt er den største nyhed for chaufføren umiddelbart den nye infotainmentskærm til højre for chaufføren. Der er mulighed for at vælge en skærm på 7 tommer eller 12 tommer, og efter vores to prøvekørsler har vi haft fornøjelsen af at prøve begge dele – og vi kan kun anbefale 12 tommers versionen som den klart rigtige løsning i en moderne lastbil.

Skærmen kan – modsat de fleste konkurrenters – ikke styres af berøring, for MAN har bevidst helt fravalgt touchscreens i den nye generation. Argumentet er primært sikkerhed – altså at det tager for meget fokus for chaufføren at skulle læne sig frem og trykke på skærmen, med den indbyggede risiko for ”fumleri”, ikke mindst når førerhuset måske gynger lidt undervejs.

I stedet styrer man med SmartSelect-funktionen, som vi fik mulighed for at øve os lidt mere i denne gang – og selvom det kræver lidt mere øvelse, så vil det næppe tage mere end et par arbejdsdage bag rattet, før betjeningen ligger på rygraden. Man drejer og vælger med en dobbelt drejeknap, som man også kan trykke på og bruge til fx at zoome ind og ud – som man kender det fra sin smartphone. Man kan endda hvile hånden på en lille holder, så man undgår rystelser og utilsigtede tryk. Indtil videre forekommer det at være et godt og anderledes valg.

”Oprydningen” i førerhuset har også betydet, at parkeringsbremsen både er blevet elektronisk og fjernet fra sin plads på gulvet til højre for chaufføren – der kommer vi ikke til at savne den. Gearvælgeren er også flyttet fra instrumentpanelet op i en bag rattet i en stilk, der også styrer retarderen/motorbremsen – en mere naturlig placering, som vi kender fra flere andre mærker.

Bedre udsyn

Udsynet for chaufføren er også forbedret. MAN har – indtil videre – beholdt de traditionelle sidespejle, men de er til gengæld gjort smallere og trukket længere tilbage, hvilket giver større udsyn mellem spejl og A-stolpe. Det kommer særligt til sin ret på den afsluttende del af vores rute ind gennem Aarhus midtby, inden vi drejer mod MAN’s Aarhus-filial.

Som noget nyt har MAN også udviklet sin førerhus-konstruktion, så frontrude-partiet ”følger med ned”, når man vælger en kabine, der er mindre end den største

Når chaufføren skal ind og ud af kabinen, er der også forbedringer – som ikke mindst kan mærkes, når man skal helt op i de store førerhuse. Døren kan nu åbnes helt op (89 grader), og trinene er både bredere og fastere. Og chaufføren, der overnatter i bilen, kan bl.a. glæde sig over nye skabe med bedre plads, en lidt større og bedre madras, flere af de uundværlige USB-porte, samt en udvidet fjernbetjening på bagvæggen i køjen, hvorfra flere ting i førerhuset kan betjenes.

Som de fleste nok har bemærket, så ligner den nye MAN TGX stadig sig selv. Førerhuset har fået et lille ansigtsløft med en bedre aerodynamik og mere strømlinet design. Men grundkonstruktionen er stadig den gode, gamle.

De aerodynamiske forbedringer er sammen med nye bagaksler, videreudviklet software i chaufførassistent-systemerne, opgraderingerne af motorserierne i 2019 og andre detaljer med til at give den brændstofforbedring på op til 8%, som MAN stiller i udsigt med den nye lastbil-generation.

Snart kan vognmænd selv regne efter, når de første leveringer herhjemme begynder at rulle ud i efteråret. Produktion af TGX-serien er startet op i alle konfigurationer, og senere på efteråret starter MAN op med produktion af de øvrige tre modelserier, som jo også er del af den helt nye generation – altså TGS-, TGM- og TGL-serierne.

Der ligger forskellige muligheder for bærende billeder i mappen. Samt diverse detalje-billeder. Jeg laver billedteksterne i korrekturen.

Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.577