Mørke skyer over det nordamerikanske marked
Handelskrig, en samfundsøkonomi i laser, kæmpe konkurser, pludselige styrtdyk på markedet, ophobning af usælgelige lastbiler på nylageret – og så kom corona-virussen... Lastbil Magasinet optegner her billedet af et nordamerikansk lastbilmarked, som er hårdt presset
Der findes otte forskellige vægtklasser inden for erhvervskøretøjer i USA. Lette vare- og lastbiler hører under Class 1-2, mellemtunge lastbiler er kategoriet i Class 3-6, mens de tunge lastbiler falder ind under Class 7-8. Især Class 8-segmentet (for lastbiler med en tilladt totalvægt på mere end 15 ton) er afgørende for lastbilproducenterne i Amerikas Forenede Stater – fordi det er enormt. Sidste år voksede Class 8-segmentet med 10,3% - fra 250.545 nye enheder i 2018 til 276.348 nye tunge lastbilsalg i 2019. Det er imponerende – men alligevel ikke nogen rekord. Tilbage i 2006 blev der solgt mere end 284.000 Class 8-lastbiler.
Mens USA havde opsving sidste år, havde de to andre NAFTA-lande (North American Free Trade Agreement) – Canada og Mexico – også et godt 2019. I hele NAFTA-området blev omkring 340.000 nye lastbiler sendt på gaden, sammenlignet med 300.000 enheder i 2018 – hvilket allerede blev betragtet som et glimrende år for Class 8-lastbiler.
Daimler-gruppen – med Freightliner (som sidder stærkt på segmentet for langturstrækkere med Cascadia 6x4-serien) og Western Star (bedst kendt for anlægslastbiler) – dominerer det tunge segment. Freightliner alene opnåede en markedsandel på 36,5% i december 2019. Det betyder med andre ord, at mere end hver tredje nye Class 8-lastbil i USA har et Freightliner-logo på fronten. Daimlers samlede markedsandel i Class 6-8 var 37% i 2019 – en lille tilbagegang fra 38,4% i 2018.
Paccar-gruppen, som ejer Kenworth og Peterbilt, kommer ind på andenpladsen. De har imponeret med en stor vækst i markedsandel i Class 8-segmentet. I 2005 havde Paccar 23%, men dette er vokset til 29% i 2018 og 30% i 2019.
Volvo-gruppen er den tredje store aktør på markedet. Volvos nordamerikanske lastbilserie sidder på 9,2% af det tunge lastbilsegment, mens Mack – et mærke, som også hører ind under Volvo Group – tegner sig for 7,7%.
International Trucks er også en stor spiller på markedet med en markedsandel på 9,2% i Class 8-segmentet. International ejes af Navistar-koncernen, som Volkswagen allerede ejer en sjettedel og i øjeblikket arbejder på at overtage helt.
Forventede afmatning
På transportudstillingen North American Commercial Vehicle Show (NACV) i Atlanta i oktober sidste år gav alle de førende nordamerikanske lastbilproducenter udtryk for, at de forventede afmatning på markedet i 2020. Den mest gennemgående prognose for Class 8-salget var en forventning på omkring 240.000 enheder i de tre NAFTA-lande, altså USA, Canada og Mexico.
»Vi ser næste år som et solidt overgangsår, forudså Peterbilts topchef, Jason Skoog, på et pressemøde ved NACV.
Men selvfølgelig – på det tidspunkt havde ingen overhovedet hørt om Covid-19. Forudsigelserne fæstede sig kun på udviklingen i den nordamerikanske økonomi, samt usikkerheden i forbindelse med den opståede handelskrig mellem USA og Kina.
Forudsigelserne for 2020 hvilede på tre antagelser. Den første var et fald i efterspørgslen på transport (og lastbiler) til fjerntransport og regionale transporter. Det var dog forventet, at dette fald ville blive delvist opvejet af en markant konsolidering i anlægssegmentet, især inden for byggeriet.
Den anden antagelse var en robust fremgang i bruttonationalproduktet (BNP), som ville opnås med et fortsat og uændret privat forbrug. Den tredje antagelse var en stabilisering af prisen på dieselolie på omkring 3 dollars pr. gallon (ca. 5,50 kr. pr. liter).
Pludselig nedtur
Men allerede i november og december 2019 viste der sig en nedadgående tendens i det tunge lastbilsalg. Særligt i november, hvor ordrebøgerne i Class 8-segmentet viste 17.500 enheder – svarende til et skarpt fald på 20% i forhold til måneden før. Hvis vi ser på indgående ordrer for alle lastbiler i segmenterne Class 5-8, var faldet på omkring 15% i forhold til måneden før – og hele 38% i forhold til november 2018.
Nedturen på det tunge lastbilmarked i USA fortsatte ind i december 2019 med en nedgang i salget på 11,4% sammenlignet med samme måned i 2018 (23.119 enheder i forhold til 26.083). Og det hele blev heller ikke bedre i de første to måneder af dette år…
Året startede ellers relativt godt for transportbranchen, eftersom amerikanerne panik-købte alt, hvad de kunne i første kvartal af 2020. Men dette blev ikke omsat til salg af nye lastbiler. I januar 2020 viste ordrebogen for nye lastbiler 17.700 enheder (der var omkring 25.000 i januar 2019). I februar dykkede det samlede tal til 14.100 enheder – endda langt værre end de pessimistiske ekspert-forudsigelser på mellem 17.000 og 20.000.
Dystre prognoser
Den økonomiske afmatning i USA, den øgede lager-ophobning af usolgte køretøjer, samt de mulige effekter af Covid-19-pandemien på behovet for transport – har fået Act Research (et firma fra Indiana med speciale i markedsanalyser) til at sænke sine forventninger til salgstallene for det indeværende år. Act har reduceret sin prognose fra 224.000 lastbilsalg (fra februar) til 209.000 (i begyndelsen af marts) og for nylig helt ned til 170.000 enheder.
Og hvem ved, om det overhovedet vil lykkes at nå op på 170.000? Ifølge Wall Street Journal falder fragtpriserne, efterhånden som corona-virussen nedkøler behovet for transport.
»Chauffører, som ikke kører med mad, medicinsk udstyr eller andet livsnødvendige varer, triller tommelfingre,« sagde Jeff Tucker, direktør i transportfirmaet Haddonfield fra New Jersey på den amerikanske østkyst, til avisen for nylig.
Sidste år blev af mange beskrevet som et ”transportmæssigt blodbad” – fordi der var usædvanligt mange firmaer, der gik konkurs. Mest kendt var transportfirmaet Celadon, der så sent som i 2015 omsatte for mere end en milliard dollars – men gik fallit i december 2019, hvorved 3.000 chauffører mistede deres job. Konkursen er beskrevet som den største i lastbilbranchens historie. Med en svagere samfundsøkonomi og ankomsten af corona-virussen frygter mange, at der er flere store konkurser på vej i USA’s 800 vognmandsbranche, der omsætter for 800 milliarder dollars om året.
Og den gode nyhed? Tjaeh… prisen på brugte lastbiler styrtdykker. Så lige nu er det helt rette tidspunkt for vognmænd at købe en brugt lastbil i god kvalitet til en fornuftig pris.
Original tekst: Charleen Clarke & Gianenrico Griffini
Oversættelse: Rasmus Haargaard
Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.